Situație gravă în țară. Unde se pot trata pacienții cu probleme stomatologice
Cei care au dureri de dinți în această perioadă trăiesc un adevărat chin. Cabinetele stomatologice au fost închise, iar pacienții pot cere ajutor doar la serviciile de urgență, din spitale.
În Bucuresti, oamenii stau la coadă și câteva ore pentru o simplă intervenție. În țară, este și mai rău.
De pildă, un medic stomatolog povestește că s-a oferit voluntar să facă de gardă la Spitalul din Slobozia, dar condițiile de muncă de acolo l-au îngrozit. Managerul spitalului a negat acuzațiile.
Majoritatea medicilor stomatologi stau acasă și își redirecționeaza pacienții către câteva spitale de stat.
Florin Roșu, stomatolog: ”Cei din București mă refer aici, la Facultatea de Stomatologie, la Spitalul de Stomatologie și către Spitalul Militar Central”.
Spitalul clinic al Facultății de Stomatologie este printre puținele locuri din București unde pot veni persoanele care au probleme stomatologice urgente.
În timp ce pacienții sunt invitați în interior, însoțitorii lor sunt nevoiți să stea pe stradă și așteaptă chiar și câteva ore.
Pacient: ”Stăm de două ore, au fost 17 persoane înainte, au așteptat din cauză că s-a dezinfectat și a trebuit să se aerisească. Durează prea mult pentru că sunt două cabinet”.
Zeci de urgențe la Iași
Și la Spitalul de Urgente din Iași așteaptă mulți pacienți cu probleme stomatologice.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: ”În general erau 12 pacienți, acum sunt 25- 35 în 24 de ore”.
În multe spitale de stat situația este însă gravă. După ce și-a închis propriul cabinet, doctorița Ana Maria Cercel s-a oferit să facă de gardă în cabinetul stomatologic al Spitalului Județean de Urgențe din Slobozia,
Ana Maria Cercel, medic stomatolog: ”Am mers acolo și nu aveau nimic. În afară de niște halate de unică folosință, în număr de trei și alea trebuia să le iei pe tine, a doua zi să-l iei tot pe ăla, pentru că sunt cinci medici și o asistentă. - 5 medici și 3 halate? – Da, aveau trei halate, ce mai aveau, măști normale, nu se punea problema de măști special, dezinfectanții erau pe terminate. Avea o lampă de dezinfectare și era foarte veche, mai bătrână ca mine”.
Așa că nu a mai mers. Managerul spitalului din Slobozia respinge acuzațiile.
Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean Slobozia: ”În afară de medicamente, avem o parte din ele pe stoc, nu ne lipsește nimic”.
Colegiul Medicilor Stomatologi cere verificarea spitalelor de stat.
Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi: ”Mai bine să refuze tratamentul, dar asta nu înseamnă că acele DSP-uri nu trebuie să-și facă treaba până la capăt, toți medicii stomatologi pot fi vectori pentru acești viruși și bineînțeles sunt și linia întâi”.
Redeschiderea unui cabinet stomatologic costă 10.000 de euro
Cabinetele stomatologice private pot fi deschise dacă au acordul autorităților și respectă normele.
Dacă vor să fie deschise în această perioadă, cabinetele stomatologice trebuie să respecte câteva reguli de bază.
În primul rând, pacienții trebuie să stea la doi metri unii de alții, în al doilea rând fiecare persoană care intră într-un cabinet stomatologic trebuie să primească o mască de protecție și în al treilea rând spațiile trebuiesc dezinfectate cu nebulizatoare.
Medicii au voie să trateze doar urgențe grave, cu hemoragii, dureri, fracturi de maxilar, traumatisme.
Însă, pentru a deschide, trebuie să cheltuiască aproximativ 10.000 de euro pentru măști și echipamentele de protecție suplimentare, prevăzute în ordonanța militara care reglementează această activitate.