Ce reguli de prevenție trebuie respectate după declararea epidemiei de gripă în România

Ultima actualizare: 30-01-2019 11:29
gripa
Agerpres

Dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, a făcut precizări despre măsurile de prevenție a contaminării cu virusul gripal de tip A, după ce ministerul Sănătății a declarat oficial epidemie de gripă în România.

Cercel spune că declararea oficială a gripei în România nu schimbă cu nimic situația, deoarece unitățile sanitare știu deja ce au de făcut.

În opinia sa, cea mai mare problemă pentru populație este respectarea regulilor simple de igienă: spălarea regulată pe mâni cu apă și săpun, o procedură care este chiar mai bună decât un dezinfectant.

Această definiție nu schimbă cu nimic ceea ce știam până acum. Unitățile sanitare știu ce au de făcut, ca de fiecare dată. Problema este igiena personală și revenim cu acest .. tablou al igienei personale. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul, ci apa și săpunul. Ca atare, trebuie să reluăm modalitatea în care ne spălăm pe mâini, de câte ori ne spălăm pe mâini, cum ducem mâna la nas și la gură, cum strănutăm .. Nu strănutăm în mână. Nu strănutăm sub formă de con. În momentul în care strănutăm sub formă de con proiectăm și direcționăm particulele de salivă încărcate cu virus pe parteneri sau către vecinul.

În acest context este bine să purtăm și masca de protecție. Masca de protecție nu se poartă sub nas. Dacă o purtați sub nas o purtați degeaba, pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare.” - a declarat dr. Adrian Streinu Cercel.

De asemenea, el a atras atenția că regulile de igienă trebuie respectate nu doar în privința mâinilor, ci și a nasului.

Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe față spălăm și interiorul nasului, pentru că decontaminăm de ceea ce este în jur. Deci ceea ce învățam la grădiniță, acum trebuie să punem în practică în mod real. ” - a mai spus specialistul.

Miercuri, ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat că România se confruntă cu o epidemie de gripă, având a 3-a săptămână epidemică. Pintea a mai precizat că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO