Epidemie de gripă în România. Ce spune ministrul Sănătății despre închiderea școlilor

Ultima actualizare: 30-01-2019 14:28
Sorina Pintea
Agerpres

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut precizări, miercuri, despre efectele declarării oficiale a epidemiei de gripă în România asupra școlilor din toată țara.

Pintea a spus că decizia închiderii școlilor după declararea  epidemiei în România aparține autorităților locale, ”punctual”, în funcție de fiecare caz în parte.

Mai exact, această decizie se poate lua de inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică din fiecare județ, acolo unde absenteismul depășește 20 %, la clasă sau în școală.

Reporter: Au fost școli și grădinițe care au transmis dorința de a suspenda cursurile?
Ministrul Sorina Pintea:Ministerului Sănătății, nu. Așa cum precizam, este vorba despre o decizie care se poate lua pe plan local, în discuțiile dintre inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică.”

Reporter: Spuneați că școlile pot cere punctual suspendarea cursurilor, dar având în vedere că ați spus și că în sudul țării este epidemie ne putem gândi la o măsură unitară atunci când se face 20 % rata de absenteism, înseamnă că copiii sunt bolnavi, nu putem preveni?
Ministrul Sorina Pintea:Nu neapărat. Există o circulație mai intensă a virusului gripal în regiunile de sud, sud-est, focare locale. Dar și acolo există punctual probleme, și atunci deciziile trebuie să le ia local inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică, mai ales că, de luni, școlile intră în vacanță.”

La rândul său, doctorul Adrian Cercel a subliniat faptul că părinții trebuie să fie foarte atenți unde vor merge cu copiii în această perioadă, deoarece trebuie să evite locurile aglomerate, precum ... mall-urile.

Dr. Adrian Streinu Cercel: ”Dacă lumea înțelege să nu-și ia copiii și să-i ducă în mall-uri e un lucru bun. Dacă nu înțelege acest lucru atunci ne vom aștepta să avem un alt vârf de îmbolnăviri cu virus gripal.

Deci recomandarea noastră, a specialiștilor, ar fi ca în această perioadă, o săptămână, să-i ducă la bunica, la bunicul, la țară, în altă parte, dar nu în mall-uri. Adică nu în zone unde aglomerația este foarte foarte mare.”

Ministrul Sănătății a mai spus că, în prima săptămână când s-a luat decizia de închidere a școlile, pe 25 ianuarie, s-au înregistrat 5824 de îmbolnăviri.

”În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere, am avut 4700, deci tot un număr foarte mare. Este vorba despre infecții respiratorii, nu de gripă. Trebuie să facem diferența între cazurile de gripă confirmate clinic și cele de infecții respiratorii.” - a mai spus Sorina Pintea.

Miercuri, ministrul Sănătății a anunțat că România se confruntă cu o epidemie de gripă, având a 3-a săptămână epidemică. Pintea a mai precizat că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO