România, ţara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire de gripă din UE. 4.500 de cazuri la nivel național


Ultimul update: Marti 29 Ianuarie 2019 21:31
Data publicarii: Marti 29 Ianuarie 2019 19:14
Categorie: Stiri actuale

Autorităţile au anunţat marți seară 54 de decese cauzate de gripă. Cea mai tânără dintre ultimele victime este o femeie de 34 de ani care suferea şi de alte afecţiuni şi nu fusese vaccinată.

Ultimele raportări la nivel european arată că România este ţara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire de gripă din Uniune, deşi încă nu s-a declarat epidemie.

Patru dintre copiii cu gripă internaţi la secţia de pediatrie din Bacău au doar câteva luni. Accesul în unitatea sanitară a fost restricţionat, dar doctorii spun ca rudele insistă să viziteze bolnavii. Şi nu respectă nici regulile banale de igienă.

Raluca Dinu, director medical: ''Sunt presiuni foarte mari pentru accesul aparţinătorilor în secţiile la care avem indicaţie de a restricţiona complet accesul.''

Situaţii asemănătoare sunt în toată ţara, iar oamenii ar trebui să fie conştienţi că nu fac decât să ajute la răspândirea virusului, spun medicii. La nivel naţional sunt până acum peste 4.500 de cazuri de gripă.

Ultimele raportări la nivel european arată că România este ţara cu cea mai mare rată de îmbolnăvire din Uniune, însă până acum nu s-au îndeplinit criteriile pentru a declara epidemie de gripă.

Regulile pentru declararea epidemiei sunt stabilite nu la nivel naţional, ci de OMS. Conform acestora, fie avem 3 săptămâni consecutive cu caracter epidemic, fie se înregistrează 1500 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În jurul nostru, autorităţile din Bulgaria au declarat epidemie în 28 regiuni, iar în Ungaria la nivel naţional. Alte ţări ca Franţa, Italia, Spania şi Portugalia se confuntă cu o răspândire a virusul gripal mult mai mare faţă de noi.

Estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt îngrijorătoare: gripă ar putea ucide în acest sezon până la 650.000 de oameni la nivel mondial, iar una din cauze, spun specialiştii, este rata mică de vaccinare.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: ''În general vorbind lumea se vaccinează destul de puţin, adică nu există tara în care să ai vaccinarea atât de mare încât să fii sigur că nu sunt probleme. Dacă facem o statistică vedem că cei care fac forme severe nu sunt vaccinaţi. Cred că până la 1 martie o să tot crească numărul celor care se îmbolnăvesc, în toată Europa.''

În România, până acum 1.300.000 de persoane din categoriile cu risc mare de îmbolnăvire s-au vaccinat, adică femei însărcinate, copii, bătrâni şi bolnavi cronici.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44
Amna a lansat un nou single "Cumpăr timp"

Amna: "Timpul pierdut nu se mai reucperează niciodată"


04:55
Reacția Iuliei Albu după ce s-a scris că a fost terorizată și umilită de iubit

19:43
Oana Lis, prima terapie în calitate de psiholog. Radu Ciucă și Daniel Nicolăină, primii ei pacienți

05:31
Rețeta Chef Hadad, "Porumbel clasic în stil Maroc"

15:26
Chef Hadad izbucnește în lacrimi pentru că Jeremy părăsește competiția

08:17
Primul finalist la Masterchef care se salvează este Ionuț. A reușit să prepare cel mai gustos desert care a fost pe placul juraților

08:31
Roata norocului i-a luat pe concurenți prin surprindere. Ingredientul la care se oprește roata va trebui să devină vedeta farfuriei

04:30