Proteste în spitale, din cauza tăierii sporurilor. Veniturile asistentelor, mai mici cu 1.000 de lei

Dată publicare: 16-04-2018 10:21
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă - aşa văd mulţi angajaţi situaţia din Sănătate, după ce veniturile lor au scăzut considerabil.

Furioşi, oamenii ameninţă cu greva generală. Ministrul de resort, Sorina Pintea, încearcă să găsească soluţii, dar consideră că mingea este acum în terenul mangerilor de spital, care pot acorda sume compensatorii din veniturile proprii. În felul acesta însă, unităţile sanitare riscă să rămână fără bani de medicamente şi dezinfectanţi.

Luni, doar 30% din personalul Spitalului Judeţean Craiova a rămas în unitatea medicală pentru a asigura urgenţele. După modificările legislative, aproape toate secţiile au pierdut între 20-50% din sporuri. Astfel, asistentele, infirmierele şi brancardierii pleacă acasă cu un salariu diminuat cu până la 1.000 de lei în luna aprilie.

"Ni s-au luat şi bonurile de masă. Avem şi noi familie, nopţile sunt foarte grele, suntem puţini", spune o infiermieră.

Un asistent angajat la Terapie Intensivă câştiga până acum puţin peste 4.000 de lei. De luna aceasta pierde 700 de lei. În aceeaşi situaţie sunt şi cei aproape 300 de angajaţi specializaţi în anatomo-patologie. Nu doar că nu le-a fost mărit salariul de bază, dar odată cu plafonarea sporurilor, lefurile lor sunt mult mai mici. În cazul unei asistente medicale, cu 1500 de lei. Şi pentru că soţul ei este tot asistent, venitul familiei a scăzut cu 3000 de lei.

Magda Lionte, asistenta medicală: ''Nu au acordat cei 25%, ne au trecut contribuţiile, nu au acordat mărirea bazelor plus că ne au tăiat sporurile.''

Paul Negoescu, liderul sindical Sanitas Brașov: ''Doamna Vasilescu anunţa pe toate posturile pe unde poate că veniturile nu vor scădea. Nu e adevărat! E o minciună sfruntată! Veniturile scad, au scăzut, oamenii sunt nemultumiti.''

Peste tot în ţara protestatarii sunt susţinuţi de medici, chiar dacă acestora le-au crescut lefurile.

Prof. univ. Galie Nicolae, chirurg: ”Oamenii ăştia nu vor nimic în plus, vor doar să nu li se ia. Știţi cât din gradul de satisfacţie într un spital este meritul medicului? 40%, restul de 60 sunt ceilalţi angajați.”

"Nu ştiu dacă poate cineva să traisca în situaţia noastră. Am luat salariu 1600 luna aceasta, uitaţi flutrasul. Luna trecută - 2800”, spune o asistentă.

"Nu ne interesează medicii şi cât le-au mărit, nu contestăm asta, dar macar să ne lase salariile pe care le aveam să putem supravieţui şi noi”, spune altă asistentă.

Ministrul Sorina Pintea spune că managerii sunt cei care trebuie să găsească soluţii.

Sorina Pintea''Noi, ca minister, aplicăm legea care spune că trebuie să ne încadrăm... Exista personal auxiliar care nu creşte în grila decât progresiv, reducându-se nivelul de sporuri categoric apar ajustări negative. În unele spitale, cunatumul sporurilor era de 100%. Nu tot persoanlul dintr-un spital trebuie să ia 100%.''

Iar managerii care ar trebui să rezolve această harababură ajung şi ei în situaţii absurde. De pildă, cel de la spitalul de Pediatrie din Braşov a renunţat la funcţia de conducere şi a ales să fie chirurg, pentru că astfel are venitul de două ori mai mare decât înainte.

Liviu Munteanu, medic primar chirurg: ''Undeva până în 5.000 de lei salariul de manager şi peste 10.000 cel de medic. Ce persoană în locul meu ar fi rămas cu jumătate din bani, dar cu responsabilitate dublă?''

Protestatarii ameninţa că vor declanşa greva generală dacă situaţia nu se schimbă.


VIDEO PROTVPLUS.RO