Ce s-a ales de proiectul legalizarii spagii data doctorilor. Medic: "Ce sa le ceri? Nu pot sa spun ca bolnavii sunt bogati"
Anuntata cu surle si trambite, legalizarea spagii data doctorilor in spitalele de stat bate pasul pe loc.
A trecut aproape o saptamana de cand premierul spunea ca va fi redactat un proiect de lege care sa ii scape de acuzatii de coruptie pe medici, insa documentul nu a fost elaborat.
Peste aceasta situatie exista doar un proiect adoptat deja de Senat, unde scrie negru pe alb ca onorariul si-l stabileste doctorul si il comunica bolnavului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Victor Ponta, prim-ministru: "Sa nu fie conditionata de catre medic sau asistent, sa fie dupa incheierea actului medical, nu la inceput si sa fie declarata in asa fel incat sa fie fiscalizata."
Dupa declaratia premierului, facuta acum o saptamana, proiectul de lege prin care atentiile pentru medici sa fie legalizate nu a mai aparut.
Iar dezbaterile privind gasirea unei formule legale si corecte privind darul neconditionat, pe care pacientii ar dori sa-l faca medicului, sunt incremenite. Oficialii vorbesc acum de un alt proiect, care ar permite doctorilor sa primeasca bani de la pacient sub forma de onorariu, atunci cand bolnavii solicita in mod clar ca vor sa fie tratati de un medic anume. Asadar, ar fi vorba de un onorariu platit pentru renumele si calificarea medicului.
Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: "N-am vazut forma finala a legii. N-avem nici actul primar. Cine sa stabileasca onorariile? Onorariile nici de medic, nici de pacient, facute prin norme la act normativ, sa faca un tarif."
Singurul proiect clar este cel adoptat de Senat in iulie, care le da dreptul medicilor la onorariu. Acolo, scrie clar ca pretul corespunzator se stabileste de medic si comunicat pacientului. Banii ar ajunge direct la doctor si ar fi impozitati.
Edmond Constantinescu, medic primar urolog: "Ce sa ceri? Nu. Eu sunt de 40 de ani in sectorul 4, nu pot sa spun ca bolnavii sunt bogati, pensii subliminale."
Procedurile in regim cu plata vor fi solicitate in scris de catre pacient si va fi necesar si un acord explicit al medicului. Reprezentantii Aliantei Medicilor sustin ca: "Legiferarea onorariului introduce discriminari inadmisibile intre bolnavii internati, la stat sau privat si predispune la incalcarea drepturilor pacientului, tratat ca privat in sistem public, or legea trebuie sa aiba si rolul preventiv fata de eventualele abuzuri."
Deocamdata, nimeni nu stie insa cum se va stabili onorariul, in functie de experienta medicului, de durata consultatiei sau complexitatea interventiei.
Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: "I se va supune ca pana la atat trebuie sa plateasca, intre atat si atat, in functie de tipul spitalului, calificarea doctorului."
Asa ca pana una alta, in spitale activitatea se desfasoara ca si pana acum. Iar medici prinsi ca iau bani de la pacienti pot fi acuzati de luare de mita.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, bani, onorariu, lege, șpagă,
Dată publicare:
26-08-2015 18:24