Romania banilor risipiti. Programul pilot pe care s-au cheltuit 20 de milioane de euro, dar care nu ajuta niciun bolnav
Un nou episod din seria "Romania banilor risipiti": un program pilot pentru care s-au cheltuit 20 de milioane de euro.
Cu doi ani in urma, Ministerul Sanatatii anunta ca ii va ajuta pe medicii de familie de la sate sa realizeze investigatii imagistice prin telemedicina, insa de proiect s-a ales praful. Fiecare doctor a primit echipamente in valoare de 15 mii de euro. Doar ca softul sistemului nu este functional.
Sistemul de telemedicina, in care bolnavilor li se faceau investigatii imagistice fara sa mai fi nevoie ca ei sa se deplaseze la spital, functioneaza perfect in multe tari europene. Practic, medicul de familie face investigatia, apoi rezultatele sunt interpretate in timp real de un specialist.
In Galati, Braila, Tulcea si Constanta, aproape doua sute de medici de familie si cinci sute de medici specialisti au fost instruiti de responsabilii din Ministerul Sanatatii pentru a putea folosi eficient programul.
Dar suntem in Romania! Softul pe care ar fi trebuit sa il faca Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a fost pus niciodata la punct, iar cele doua categorii de doctori nu au reusit sa se intalneasca.
Viorica Naumov, medic de familie: "Ei, se pare ca lucrurile aici s-au oprit putin. Adica aceasta legatura nu s-a facut deocamdata pentru ca, din cate am inteles, era nevoie de niste norme de aplicare si tot programul de softuri si nu mai stim mai mult."
Si mai grav este ca unele consumabile, deloc ieftine, au expirat din noiembrie, anul trecut.
Acelasi proiect functioneaza insa foarte bine la nivel privat, in vestul tarii, parte si datorita unei doctorite inimoase, care face munca de voluntariat.
Vara trecuta o femeie a ajuns la spital si nu putea sa mearga. De atunci, medicul vine la domiciliu sa o controleze. Si nu e singurul pacient pentru care doctorul isi cara toata aparatura prin sat.
Pana acum, 700 de pacienti au beneficiat de un consult de specialitate la ei acasa fie ca vorbim de ecografii, consultatii de dermatologie sau oftalmologie.
Dana Mihaela Paica, medic generalist: "Necesitatea este lipsa consultului de specialistica in anumite zone. Pentru persoanele varstnice mai ales 20 de kilometri inseamna foarte mult."
Partea a doua a proiectului, daca va obtine sponsorizare, va cuprinde screening-uri pentru cancerul mamar.