Primul centru anti-depresie din România. Unde pot suna cei care au nevoie de ajutor
Boala secolului 21, depresia, afectează peste două milioane de români.
Iar jumătate dintre ei nu știu de ce suferă, deși sunt triști, nu au poftă de viață sau de mâncare și treptat ajung să se izoleze. În ajutorul lor, o asociație de psihologi a înființat primul centru anti-depresie din România, unde cei care au nevoie de sprijin pot suna gratuit oricând.
0800 0800 20 este numărul la care pot suna gratuit cei care simt nevoia să ceară ajutor. La capătul firului vor găsi un specialist în psihologie care va face un așa numit screening emoțional.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Yolanda Crețescu, fondator DEPREHUB.RO: „Compară pe același șablon de vârstă și sex rezultatele tale. După ce a avut loc acest screening pe mail, primești răspunsul stării tale emoționale: dacă nivelul tău de anxietate este scăzut, mediu sau avansat, dacă nivelul tău de stres este la fel, dacă există simptomatologie depresivă, dacă există risc suicid, dacă există consum de medicamente."
În prima oră de la lansarea hub-ului antidepresie, 46 de persoane au sunat la această linie verde. Câteva ore mai târziu, zeci de apeluri erau deja în așteptare.
Yolanda Crețescu, fondator DEPREHUB.RO: „Am avut părinți care au cerut informații pentru copiii lor, pentru tineri, adolescenți. Am avut parteneri de viață care au cerut ajutorul pentru soț sau pentru soție. Am avut oameni care se simt singuri și care sunt singuri și care trăiesc o depresie în izolarea lor."
300 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc zilnic același sentiment de izolare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
În România, una din zece persoane suferă de depresie sau de anxietate, arată studiile de specialitate. Jumătate dintre românii care au această afecțiune nu știu însă de existența ei, iar dintre cei care știu, foarte puțini ajung să se trateze. În plus, susțin medicii, majoritatea concediilor medicale luate de români sunt din această cauză.
Potrivit OMS, până în 2020, depresia va deveni una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!