Actele motivaţionale generează de fapt hormoni de stres. Opinia psihologilor

16-04-2019 10:35


Simt că pot! Pot face totul! Aceste acte motivaţionale, despre care ni se spune că sunt excelente, generează în permanență hormoni de stres.

Mai precis, sunteți într-o stare de stres cronic. Adică împotriva dumneavoastră. 

Vorbim în cele ce urmează despre cea mai periculoasă condiție pentru toate sistemele organismului uman. Și vedem care este, de fapt, legătura dintre încurajările menite să ne trimită la luptă și gândirea pozitivă.

Mediul în care trăim e agresiv tot timpul. Şi ne forţează să ne adaptăm. Adaptarea presupune automat hormoni de stres. Nu îi alimentaţi permanent prin mesaje motivaţionale: ”Hai că pot!”, ”Mai repede!”, ”O să-mi iasă!”. Aceste mesaje, des repetate, vă trimit în situaţia numită stres cronic, la care nu suntem adaptaţi. Vă ruinează sistemul imunitar.

Bogdana Bursuc, psiholog: ”Ca să mă las în pace trebuie să am nişte încredere că pot... Nu trebuie să pun biciul pe mine. Uneori o să-mi iasă, alteori nu, dar trebuie să am încredere în mine!”.

În realitate, uneori lucrurile vor ieşi bine, alterori nu. Indiferent de mesajele motivaţionale.

După un eveniment neplăcut, indiferent de natura acestuia, nimeni nu are nevoie de presiunea  anturajului:  ”Hai, treci odată peste!”.

În ultimii 50 de ani, civilizaţia a depăşit puterea de adaptare a fiinţei umane. Pauzele în orice activitate cotidiană sunt importante. Dar, odată ajunşi la epuizare, e greu să vă reveniţi doar prin somn şi concediu. Fenomenul se numeşte depresie şi afectează peste 20% dintre adulţi, pe parcusul vieţii.

Modificările biochimice sunt readuse la normal aşadar cu substanţe active. Pe lângă ajutorul medicamentelor, este utilă în paralel consilierea psihologică. Dacă depresia apare după un eveniment nefericit, aveţi cele mai mari şanse de recuperare perfectă şi chiar în scurt timp. Există însă şi forme care se instalează pur şi simplu, deşi aveţi o viaţă împlinită. Acesta sunt cazurile cele mai dificiile. E indicat că, de la primele semne ale tulburării, să cereţi ajutor medical de specialitate. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!