Ce înseamnă depresia după naștere. Boala a determinat o mamă să-și ucidă bebelușul


Ultimul update: Luni 13 Mai 2019 20:49
Data publicarii: Luni 13 Mai 2019 18:59
Categorie: Stiri Socante

Femeia din Galaţi, care şi-a ucis bebeluşul, a fost arestată preventiv, pentru omor. Surse din anchetă spun că tânără de 35 de ani urma un tratament pentru depresie, numai că în ultima perioadă, ar fi renunţat să-şi ia medicamentele.

Episodul dureros pune din nou într-o lumină proastă sistemul de sănătate, incapabil să le ofere sprijin mamelor care traversează astfel de momente delicate.

Femeia va fi supusă unei expertize psihiatrice. Anchetatorii vor să afle dacă avea sau nu discernământ în momentul în care şi-a ucis bebeluşul de 8 luni. Soţul şi celălalt copil al lor, de 4 ani, nu erau acasă în momentul în care mama şi-a pierdut cumpătul.

Când a realizat ce a făcut, tânăra a încercat să-şi pună capăt zilelor. Se pare că cel mic era bolnav şi plângea extrem de mult lucru care adesea le agravează mamelor depresia post-partum şi sentimentul de neputinţă. Cel mai probabil femeia a suferit o criză de furie de neiertat.

”A declarat că era extrem de obosită şi suferea de depresie în urma naşterii celui de-al doilea copil. Era îngrijorată din cauză că băieţelul suferea de mai multe boli. Și-a justificat gestul că a vrut să-i curme suferinţa. E devastată”, a spus Liliana Istrate, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Tânăra se trata pentru depresie, ba chiar, pentru că a simţit că ceva este în neregulă cu ea, a mers în ultima lună de trei ori la spitalul de psihiatrie, însă medicii nu au internat-o.

"Mama are nevoie de suportul emoţional al familiei, de terapie psiho-comportamentala pentru a depăşi greutăţile momentului naşterii şi are nevoie şi de un control de specialitate neuro-psihiatric. Niciodată urmările tratamentului medicamentos nu se vor vedea în primele zile, în prima săptămână, ci este un tratament de foarte lungă durată, undeva minim şase luni, pentru a-şi putea face efectul şi a putea depăşi starea de anxietate, să depăşească povara naşterii şi a sentimentului de neputinţă!", spune Ana Maria Gherman, psiholog.

Depresie după naştere

Studiile arată că 20 la sută dintre mame sunt diagnosticate cu depresie după naştere. În realitate numărul lor este mult mai mare, pentru că de cele mai multe ori femeile suferă în tăcere şi nu cer ajutor de specialitate, care este printre altele şi costisitor.

Depresia se agravează din cauza schimbărilor bruşte din viaţa mamei, a nesomnului şi a oboselii, dar şi dacă bebeluşul plânge foarte mult. Specialiştii le recomandă apropiaţilor să le urmărească, iar la cel mai mic semn de tristeţe să le îndrume spre terapeuţi. Din păcate doar în maternităţile private toate mamele sunt consiliate după naştere.

În timp ce această femeie ar putea fi trimisă în închisoare pentru 20 de ani soţul ei va trebui să se ocupe singur de creşterea băieţelul de 4 ani.

"Familia va fi consiliata psihologic. Mai există un copil în această familie, pentru care s-a dispus măsură monitorizării pe cel puţin trei luni de zile”, Ciprian Groza, Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi.

Anul trecut o poliţistă din Gorj în vârstă de 33 de ani şi-a ucis mama şi bebeluşul de 6 luni tot pe fondul unui depresii netratate după naştere.

Femeia din Galați care și-a sugrumat bebelușul a fost reținută pentru 24 de ore
Femeia din Galați care și-a sugrumat bebelușul a fost reținută pentru 24 de ore
VIDEO PROTVPLUS.RO
mama suspect crima
Ciobanul care a violat și ucis o tânără e recidivist. Ce a povestit mama sa despre el
Bărbatul care ar fi omorât două persoane la Iași, arestat. Ce a făcut după crimă
Un client, dat cu capul de geam și lăsat în genunchi pe stradă de un taximetrist. VIDEO
O femeie transgender a fost împușcată mortal pe o stradă dintr-un orășel american
Un arbitru a suferit un infarct în timpul unui meci. A murit când a ajuns la spital. VIDEO
Revoltă sângeroasă într-o puşcărie unde sunt închişi foşti jihadişti ISIS
Atac asupra unui bar din Belem, comis de traficantii de droguri - 4
Masacru într-un bar din Brazilia. 11 oameni, executaţi în stil mafiot
Cadavru descoperit în munții Bucegi. Ce se afla în rucsacul victimei
Ultimele cuvinte ale mamei care şi-a luat viaţa după sinuciderea fiului ei. Ce a cerut
O bonă nepaleză a fost agresată sexual de un recidivist în Găești
O femeie din Vaslui s-a sinucis la câteva ore după ce a aflat că fiul ei s-a spânzurat
Tânără de 19 ani, violată și ucisă de un cioban. Cadavrul a fost găsit în pădure