In 2013 s-au facut transplanturi de ficat cat in 4 ani. Povestile celor care au primit o viata noua
Mai sunt doua luni din 2013, dar chirurgii de la Institutul Fundeni spun ca au facut deja transplanturi de ficat cat altadata in patru ani.
Marti, tatal unei studente de la Medicina a fost pacientul cu numarul 100 cu transplant hepatic din acest an. Omul spera ca va ajunge sa-si vada fiica lucrand intr-un sistem curat, in care familiile celor morti cerebral sa stie ca nu pierd nimic acceptand prelevarea organelor.
Si Dragos, un elev olimpic de 17 ani, se pregateste se inceapa o noua viata, dupa ce a primit un ficat.
Nici trei saptamani n-au trecut de cand Dragos isi primea viata inapoi. El si doua fetite din Cluj traiesc pentru ca parintii unui copil de 10 ani au fost de acord cu donarea de organe.
"M-ati gasit un om bolnav, acum sunt un om sanatos... asa ar trebui sa se intample.", spune Dragos Zupcu.
Normalitatea: acesta ar fi castigul recent al sistemului romanesc de transplant. Iata povestea pacientului cu numarul 100.
"Ca pe Dumnezeuu, asa am asteptat operatia. Ii multumesc Lui ca am ajuns aici si sper sa ajung mai departe.", spune Stefan Petre, pacient.
"Mi-a fost teama, pentru ca sunt studenta la Medicina si stiu despre ce e vorba. Tot ce-mi doresc este sa fie si el alaturi de mine si sa ma ajute in continuare.", declara si fiica acestuia, Diana Petre.
In cei 13 ani care s-au scurs de la primul transplant hepatic in Romania si pana la prima zi a campaniei "Exista viata dupa moarte" s-au facut numai 400 de transplanturi. In cele 9 luni si jumatate care au urmat, nu mai putin de 100. O reusita datorata faptului ca au lucrat impreuna institutiile, medicii si societatea care a inteles darul vietii. Prognosticul doctorilor pentru 2014: 150 de grefe de ficat.
"Cele 100 de transplanturi, care pe plan personal imi confirma ca am ales corect sa renunt total la politica si sa ma dedic integral medicinei, ne dau incredere ca putem obtine progrese si mai consistente.", spune Irinel Popescu.
Mai departe, doctorii au o raspundere imensa: sa pastreze transparenta listelor de asteptare si sa faca alegeri dincolo de orice suspiciune. Urmatoarea generatie pare dispusa sa intinda o mana celor care nu gasesc leac in pastile, ci numai in organul viabil, luat de la un om care pleaca dintre cei vii.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, Institutul Fundeni, exista viata dupa moarte,
Dată publicare:
22-10-2013 19:20