Peste 80 de copii sunt internați în secțiile Covid ale spitalelor din toată țara
Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea școlilor peste 80 de copii sunt internați în secțiile covid ale spitalelor din toată țara. Iar numărul infectărilor din ultimele 24 de ore a crescut la aproape 1500.
Autoritățile spun că la mijlocul lunii septembrie am putea avea 4 mii de persoane bolnave în spitale în cel mai negru scenariu. În aceste condiții autoritățile au prezentat regulile pentru noul an școlar: mască, distanță și prezență fizică până când rata de infectare ajunge la 6 cazuri la mia de locuitori.
77 de copii sunt acum internaţi în toate secţiile Covid din ţară, iar 5 dintre ei se refac cu greu la terapie intensivă.
La spitalul de boli infecţioase Matei Balş din Capitală, de exemplu, sunt internaţi 13 copii infectaţi cu Sars-Cov-2 . În luna iunie nu era niciunul. Medicii spun că tulpina Delta afectează îndeosebi copiii şi tinerii.
Adrian Marinescu, medic infecţionist al institutului Matei Balş: ''Este o infecţie virală şi atunci e o paletă largă cu simptome: digestive, respiratorii. Mulţi fac forme uşoare, însă sunt şi cei care au boli cronice care sunt supraponderali, copii mici care pot face forme spitalizare şi forme servere cu terpaie intensivă. Copiii reprezintă un procent de 10% dintre cei care se internează şi de acum încolo va fi la fel. Nimeni nu are garanţia că cine se infectează face doar o formă ușoară''.
Cum este cazul unui băiat de 17 ani, nevaccinat şi cu alte afecţiuni cronice, răpus de Covid. Ambii părinţi erau vaccinaţi, tânărul s-a infectat, iar în scurt timp a ajuns la terapie intensivă. Fiind din provincie, iniţial, părinţii au refuzat transferul băiatului la un spital din Capitală, însă când starea s-a agravat au acceptat să fie tratat de medicii de aici. Însă din păcate, a pierdut lupta cu virusul. Medicii spun că majoritatea copiilor internați în secţiile Covid de acum provin din familii nevaccinate. În spitale sunt inclusiv bebeluşi de 6 luni internaţi împreună cu mamele lor, pozitive şi nevaccinate.
Iar peste două săptămâni aproximativ 3 milioane de elevi vor fi în şcolile din toată ţara.
Sorin Cîmpeanu: ''Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţa fizică. După depăşirea ratei de 6 la mie, rămân deschise creşe şi grădiniţe, toţi elevii intră în online cu o singură excepţie: învăţământul special”.
În momentul în care se va depista un caz de Covid-19 într-un grup din clasa 0 până în clasa a-6-a automat toţi elevii vor trece în sistem online pentru 14 zile. Însă, vor avea posibilitatea să se testeze rapid în a-8-a zi, iar dacă rezultatul e negativ să revină la şcoală.
Ioana Mihăilă: ''Pentru copiii din clasele a-7-a, a-8-a şi învăţământul liceal la apariţia unui caz pozitiv în şcoală există 2 situaţii: copiii care au fost vaccinaţi sau au treucut prin boală în ultimele 180 de zile şi fac dovada pot continua să înveţe față în faţă, ceilalţi copii trec în învățământul online la fel ca în clasele primare şi până în clasa a-6-a până în 14 zile dar cu posibilitate atestării şi revenirii la şcoala din ziua a-8-a''.
În clase se va păstra distanţa de 1 metru între bănci, sălile se vor aerisi câte 10 minute în pauză, masca va fi obligatorie pentru elevii mai mari de 7 ani, iar copiii pot veni cu pacheţel de mâncare de acasă.