Peste 260.000 de români au trimis un SMS pentru a susține ridicarea primului Spital de oncologie pediatrică din România


Ultimul update: Joi 26 Decembrie 2019 20:36
Data publicarii: Joi 26 Decembrie 2019 19:09
Categorie: Stiri Sanatate

Stă în puterea noastră să facem bine. Și am dovedit-o. Până acum, peste 260.000 de români au trimis un SMS pentru a susține ridicarea primului Spital de oncologie pediatrică din România.

Asociația „Dăruiește Viață" se ocupă de acest proiect și are în continuare nevoie de noi, pentru că va mai construi un spital. Acum, la sfârșit de an, firmele pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către această cauză.

 

Simona este unul dintre vetaranii secției de oncologie din spitalul Marie Curie. Am întâlnit-o prima dată aici în toamna lui 2016.

Simona: „Pentru mine a devenit casa mea acest loc. Când mă duc acasă e ceva străin. Și când vin aici e că și când m-aș duce acasă”.

O casă cu 31 de paturi, 31 de copii cu tot atâția părinți. 60 și ceva de oameni împărțeau două toalete și un singur duș.

O ora la coadă la duș. Un copil care abia poate să stea în picioare, bolnav de cancer sau leucemie. În secția de oncologie, situația e la fel și acum, în România lui 2019. Simona e tot aici și lupta. În bătălie a pierdut un picior. Și-ar dori că acest spațiu să arate altfel, să fie mai vesel, mai colorat.

Simona: „Să se facă niște spații de joacă. În incinta spitalului. Când ești la tratament și nu ai ce să faci și te simți bine, ar fi OK să existe un spațiu în care să poți să citești, să ne uităm la desene...”.

Acești copii nu au unde să copilărească. Nu există spații de joacă pentru ei. Singurul loc e holul stramt și masa folosită pe post de birou de către medici, pe timpul zilei. Aici, în jurul acestei mese, se întâmplă toate activitățile recreative, e locul în care copiii mai uită de boală și suferință.

Cristian Scurtu e șeful secției.

Cristian Scurtu, medic: „Actul medical ar fi putut fi mai bun dacă erau alte condiții în spital. Una e să stea un copil într-o cameră cu confort și pentru aparținători și alta... Numai faptul că stau câteodată la coadă la grupul sanitar, și asta spune destul”.

Pentru acești copii, cu imunitatea scăzută în urma tratamentelor, orice microb poate fi fatal.

În actuala secție nu există camere sterile în care să fie izolați.

Vor exista în spitalul pe care Asociația Dăruiește viață îl ridică pentru ei. Clădirea e în picioare și va fi inaugarată peste un an și jumătate. Se construiește din donațiile românilor. Aici vor fi saloane cu maximum două paturi, cu băi și dușuri, multe spații de joacă, relaxare și recuperare, chiar și un cinematograf, spații pentru radioterapie, săli de opertii și un etaj pentru neurochirurgie.

Și poveste nu se oprește aici. Dupe ce spitalul va fi gata, Asociația va începe ridicarea unei noi clădiri în care vor fi mutate și restul secțiilor din actualul spital. Pentru asta, e nevoie de ajutor.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viață”: „Companiile pot să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către proiectul nostru intrând în comunitatea „Noi facem un spital”. Completează în câteva min contractul de sponsorizare”.

Oricine poate ajută proiectul cu 4 euro pe luna dacă trimite un sms la 8864 cu mesajul "spital".

Până acum, „Asociația Dăruiește Viață” a investit în spitalele din România peste 10 milioane de euro. Cum puteți descarcă formularul pentru sponsorizare dar și alte informații, aflați pe www.daruiesteviata.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Andreea Marin, cu iubitul în pădurile virgine

Andreea Marin și iubitul său au sărbătorit 3 ani de relație în inima pădurii indoneziene.


08:14
Corina Caragea, experiențe inedite in Thailanda

Corina Caragea povestește despre delicatesele culinare pe care le-a încercat în Bangkok, printre care și carnea de crocodil.


08:10
Maria Cârneci, prima apariție după moartea soțului

Maria Cârneci: "În ultimele zile soțul meu a simțit că va muri"


19:07
Sfaturi pentru slăbire sănătoasă

"Nutriționistul vă păzește de efectele nedorite ale dietelor"


15:04
Medicina chinezeazcă, pentru tratarea bolilor

În ce constă medicina chinezească și cum ne ajută plantele în tratarea bolilor?


15:17
Bronzul și riscul de cancer de piele

S. Trifan: "Din cauza soarelui, pielea mea era îmbătrânită"


12:31
Ce fel de mame suntem, în funcție de ziua nașterii

Anul 2020 este legat de energia feminină și relația cu mama.


11:21
Ce schimbări aduc noile buletine?

Noile buletine vor include o imagine facială și două amprente.


10:14
Vorbește Lumea - 20 Ianuarie Promo

00:45
Cu Busu, despre vreme și vremuri

10:53