Peste 260.000 de români au trimis un SMS pentru a susține ridicarea primului Spital de oncologie pediatrică din România

Ultima actualizare: 26-12-2019 20:36

Stă în puterea noastră să facem bine. Și am dovedit-o. Până acum, peste 260.000 de români au trimis un SMS pentru a susține ridicarea primului Spital de oncologie pediatrică din România.

Asociația „Dăruiește Viață" se ocupă de acest proiect și are în continuare nevoie de noi, pentru că va mai construi un spital. Acum, la sfârșit de an, firmele pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către această cauză.

 

Simona este unul dintre vetaranii secției de oncologie din spitalul Marie Curie. Am întâlnit-o prima dată aici în toamna lui 2016.

Simona: „Pentru mine a devenit casa mea acest loc. Când mă duc acasă e ceva străin. Și când vin aici e că și când m-aș duce acasă”.

O casă cu 31 de paturi, 31 de copii cu tot atâția părinți. 60 și ceva de oameni împărțeau două toalete și un singur duș.

O ora la coadă la duș. Un copil care abia poate să stea în picioare, bolnav de cancer sau leucemie. În secția de oncologie, situația e la fel și acum, în România lui 2019. Simona e tot aici și lupta. În bătălie a pierdut un picior. Și-ar dori că acest spațiu să arate altfel, să fie mai vesel, mai colorat.

Simona: „Să se facă niște spații de joacă. În incinta spitalului. Când ești la tratament și nu ai ce să faci și te simți bine, ar fi OK să existe un spațiu în care să poți să citești, să ne uităm la desene...”.

Acești copii nu au unde să copilărească. Nu există spații de joacă pentru ei. Singurul loc e holul stramt și masa folosită pe post de birou de către medici, pe timpul zilei. Aici, în jurul acestei mese, se întâmplă toate activitățile recreative, e locul în care copiii mai uită de boală și suferință.

Cristian Scurtu e șeful secției.

Cristian Scurtu, medic: „Actul medical ar fi putut fi mai bun dacă erau alte condiții în spital. Una e să stea un copil într-o cameră cu confort și pentru aparținători și alta... Numai faptul că stau câteodată la coadă la grupul sanitar, și asta spune destul”.

Pentru acești copii, cu imunitatea scăzută în urma tratamentelor, orice microb poate fi fatal.

În actuala secție nu există camere sterile în care să fie izolați.

Vor exista în spitalul pe care Asociația Dăruiește viață îl ridică pentru ei. Clădirea e în picioare și va fi inaugarată peste un an și jumătate. Se construiește din donațiile românilor. Aici vor fi saloane cu maximum două paturi, cu băi și dușuri, multe spații de joacă, relaxare și recuperare, chiar și un cinematograf, spații pentru radioterapie, săli de opertii și un etaj pentru neurochirurgie.

Și poveste nu se oprește aici. Dupe ce spitalul va fi gata, Asociația va începe ridicarea unei noi clădiri în care vor fi mutate și restul secțiilor din actualul spital. Pentru asta, e nevoie de ajutor.

Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viață”: „Companiile pot să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către proiectul nostru intrând în comunitatea „Noi facem un spital”. Completează în câteva min contractul de sponsorizare”.

Oricine poate ajută proiectul cu 4 euro pe luna dacă trimite un sms la 8864 cu mesajul "spital".

Până acum, „Asociația Dăruiește Viață” a investit în spitalele din România peste 10 milioane de euro. Cum puteți descarcă formularul pentru sponsorizare dar și alte informații, aflați pe www.daruiesteviata.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO