Pentru a doua oară în 7 ani, în România a fost declarată epidemie de rujeolă. Medicii spun că cei mai mulți sunt nevaccinați
Pentru a doua oară în 7 ani, în România a fost declarată epidemie de rujeolă. S-a ajuns aici după ce în ultimle săptămâni numărul celor care au făcut pojar a crescut alarmant.
Medicii spun că cei mai mulți dintre pacienți, fie adulţi, sau copii sunt nevaccinați. În plus, atrag atenția că boala este extrem de contagioasă și foarte periculoasă.
Chiar dacă vorbim despre o boală a copilăriei, tot mai mulți adulți au nevoie de internare.
Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balș: ”Complicația cea mai redutabilă în faza acută este pneumonia rujeoloasă primară dată în mod direct de virus.Putem observa după rujeolă o activare a tuberculozei, dar la câțiva ani, 5-7-10 ani după rujeolă, pacientul poate să dezvolte o infecție a sistemului nervos central care se numește panencefalită sclerozantă acută și care este invariabil mortală în decurs de câțiva ani''.
Simptomele rujeolei încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile: febră, tuse seacă, inflamarea mucoasei nazale, conjunctivită. La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot apărea în gură mici pete albe. Iar la 3-5 zile se declanțează erupţia pe piele.
Sunt pete roșii plate care apar întâi pe față dar se răspândesc apoi de la cap pe tot corpul. Bolnavul poate să facă febra 40.
Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. Serul ROR împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, se face la medicul de familie, în două doze: la 12 luni și între 5 şi 7 ani. Deși Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de peste 95%, în România avem 78% cu prima doză și doar 62 la sută cu a doua.
Alexandru Rafila, ministrul sănătății: ''Această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor. Transmiterea susținută în comunitate este cazată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați''
Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică arată că cei mai mulți dintre părinții care nu își vaccinează copiii sunt de la oraş.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: ”Sursele de încredere, cu ghilimele de rigoare sunt accesate mai mult în mediul urban. Și e o vorbă, unde e mai multă educație, dar nu medicală, probabil de aici și explicațiile”.
În 2016 la precedenta epidemie de rujeolă, s-au îmbolnăvit aproape 20 de mii de romani și au murit 64 de copii.