Paradoxul transplantului de organe in Romania: avem donatori, dar bolnavi de hepatita. Pacientii asteapta luni bune pe liste
Situatia a devenit critica pentru mii de romani cu suferinte grave, care au nevoie urgenta de un transplant.
Medicii din Cluj si Targu-Mures anunta ca au facut din ce in mai putine prelevari de organe din cauza faptului ca foarte multi dintre potentialii donatori aveau hepatita B si C, lucru pe care familiile lor nu il stiau. Cel putin 3 milioane de oameni au aceste maladii.
Monica are 38 de ani si este mama a trei copii. Anul trecut a aflat ca sufera de insuficienta renala. I s-a spus ca are nevoie de transplant si s-a inscris pe lista de asteptare. Au urmat luni de calvar.
Monica Jarca: "Foarte chinuitoare e asteptarea. M-au chemat in septembrie, m-au chemat in noiembrie."
Monica a fost de trei ori pacientul de rezerva. A stat, gata pregatita, in fata sali de operatie. In cazul in care la unul dintre bolnavii alesi pentru transplant ar fi aparut complicatii, ea ar fi avut prioritate.
Dupa opt luni de dializa, la inceputul acestei saptamani, a venit si sansa ei.
Monica Jarca: "Cand primesti un rinichi te nasti a doua oara. Donanad un organ, salvezi o viata. A fost foarte greu, nu-i usor sa faci de patru ori dializa pe zi si eram cu gandul la copii, ca oare o sa mai traiesc, o sa primesc un organ ?"
Doctor Dan Luscalov, coordonator regional transplant Transilvania: "A urmat o perioada de patru saptamani in care n-am avut nici un donator in moarte cerebrala. Acest deficit se materializeaza intr-un numar mai mic de pacienti transplantati si intr-un numar mai mare de pacienti pe lista de asteptare."
In plus, procentul prelevarilor a scazut si din cauza faptului ca multi potentiali donatori au fost respinsi, pentru ca erau purtatori ai virusului hepatic B sau C.
Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant: "Procentul pe care il inregistram este ingrijorator pentru ca noi pierdem donatori deja declarati, unii dintre ei chiar si cu acordul familiei."
De altfel, situatia este confirmata si de statistici. Doua milioane de romani au fost diagnosticati cu virusul hepatic B si C, iar aproape un million duc boala pe picioare fara sa stie.
Si la Targu-Mures, la Institutul de Boli Cardiovasculare, situatia este critica. Anul acesta nu s-a efectuat nici un transplant.
Profesor doctor Horatiu Suciu, sef IBCVT Targu Mures: "Asteptam, pentru ca in activitaea de transplant se pot face trei intr-o zi sau nici unul timp de cateva luni. Este o scadere al numarului donatorilor, cel putin al celor eligibili pentru transplant cardiac."
La Targu-Mures exista permanent 100 de pacienti care au nevoie de o inima noua. Dintre acestia, 30 sunt pe lista de urgenta.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, transplant, pacienti, sanatate, operatii, organe,
Dată publicare:
26-02-2015 19:43