Boala de care sufera 8 din 10 romani si care se intalneste foarte des in randul tinerilor. Controlul de doua ori pe an, vital
Treceti neaparat in agenda consultul stomatologic de doua ori pe an. Este sfatul dentistilor, care ne avertizeaza ca 8 din 10 romani sufera de parodontoza, o afectiune care duce la pierderea dintilor.
Mai grav este faptul ca a scazut varsta la care apare boala si se intalneste foarte des in randul tinerilor care abia au implinit 20 de ani.
Medic stomatolog: ''Gingia este putin inflamata, ai tartru, iar la dintii de jos s-a retras gingia.''
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Acum cateva saptamani Adina a observat ca ii sangereaza gingiile atunci cand se spala pe dinti. Pentru ca situatia neplacuta s-a mentinut cateva zile, a mers la dentist.
Adrian Anton, medic stomatolog: ''Gingia sangereaza cand o atingem din cauza ca e foarte umflata, pelicula se transforma in tartru, care se duce sub gingie, produce inflamatia osului.''
Adina a aflat ca are o boala parodontala, care in timp duce la pierderea dintilor.
Reporter: ''Cat de des mergeai la medic?"
Adina Sarau, pacienta: "Doar cand aparea o durere, o carie, la nevoie.''
Un studiu arata ca 8 din 10 romani ajung sa sufere de o boala parodontala, dar numai doi dintre ei isi dau seama ce problema au si doar unul singur merge la stomatolog sa isi trateze afectiunea.
Ionut Leahu: ''Daca pana acum o intalneam la 45-50 de ani, acum avem pacienti de 20 de ani.''
Controlul stomatologic de doua ori pe an este vital pentru a tine la distanta infectiile. Medicii spun insa ca doar 8% dintre pacientii la care se identifica parodontoza vin la tratament, asta desi in ultima faza boala duce la pierderea dintilor.
Cauzele cele mai frecvente sunt fumatul, transmiterea ereditara si spalarea necorespunzatoare a dintilor.
Medicii spun ca sangerarea gingiei, depunerile de tartru, mobilitatea dintilor sau sensibilitate exagerata la diferentele de temperatura sunt semne care trebuie sa va ingrijoreze. De aceea trebuie sa mergeti la medic pentru control, inainte sa fie prea tarziu.