Panourile anti-vaccin, verificate de autorități. Bodog: ”Un atentat la sănătatea copiilor”
Direcţiile de sănătate publică vor verifica toate panourile publicitare care promovează campanii de sănătate publică.
Direcţiile de sănătate publică vor verifica, începând de joi, toate panourile publicitare care promovează campanii de informare pe teme de sănătate publică, după ce în unele oraşe au apărut panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării, relatează news.ro.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că a cerut sancţionarea iniţiatorilor campaniilor care vizeză sănătatea publică şi care nu au avizul ministerului, arătând că panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
În unele oraşe au apărut, la sfârşitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării, iar ministrul Sănătăţii spune că a solicitat inspectorilor sanitari să verifice şi să sancţioneze promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică şi care nu au avizul Ministerului Sănătăţii, aşa cum prevede legea.
"În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noştri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la raţiune şi responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii şi chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creştem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Şi rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinaţi”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, "campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”. Nerespectarea acestor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.
În 31 decembrie, secretarul de stat Raed Arafat a semnalat că la Braşov, la Cluj şi Iaşi au apărut panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării, spunând că acestea reprezintă "un atentat la sănătatea publică" şi "subminează toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creşterea numărului copiilor vaccinaţi în România şi prevenirea tragediilor precum cele din ultima perioadă cauzate de rujeolă, care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinaţi".
Arafat a postat pe Facebook o fotografie cu un astfel de panou publicitar, pe care se pot citi mesajele "Vaccinurile nu sunt sigure! Citeşte prospectele! Informează-te! Cunoaşte riscurile!".
El mai spunea că astfel de afişe, care nu arată în mod clar cui aparţine mesajul, trebuie îndepărtate întrucât reprezintă "un atentat la sănătatea publică a populaţiei şi nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere".
"Internetul este plin de astfel de păreri, însă cine accesează aceste păreri pe internet găseşte şi alte informaţii şi discuţii despre această temă. Cei care citesc acest afiş rămân cu mesajul iniţial şi nu ştim câţi dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informaţiei principale din afiş poate avea efectul dorit lăsând cititorului impresia că este un afiş scris din partea unei autorităţi, şi nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere", arăta medicul Raed Arafat.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la sfârşitul anului 2017 numărul cazurilor de rujeolă ajunsese, de la debutul epidemiei, la 12.279. De asemenea, din cauza rujeolei s-au înregistrat 37 de decese, ultimul caz fiind al unui bebeluş de şase luni din judeţul Neamţ care suferea de anemie şi era neeligibil pentru vaccinare.