Urgențele, în viziunea a 8 din 10 români: amețeli, durere de burtă și unghie încarnată
Unităţile de Primiri Urgenţe din ţară se confruntă cu valuri uriaşe de pacienţi.
Oamenii nu mai au răbdare să se programeze la medicul de familie şi apelează direct la specialiştii de la urgenţe. La Cluj, de pildă, 8 din 10 bolnavi care se prezintă la UPU nu au probleme grave de sănătate, care să le pună vieţile în pericol. Doctorii spun că în multe zile nu reuşesc să îi consulte pe toţi.
La Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj vin în medie 140 de persoane pe zi, speriate că au probleme grave de sănătate. În realitate însă, cazurile cu adevărat serioase, care pun viaţa în pericol, sunt mult mai puţine. Dar pentru că la medicul de familie pot ajunge doar cu programare, iar aşteptarea durează în unele situaţii şi câteva zile, pacienţii apelează direct la specialiştii de la urgenţe.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Delia Ciucă, medic de familie: "De trei săptămâni încoace nu am avut nicio zi fără sub 40 de pacienţi pe zi. Am avut şi zile cu 60 şi peste 60 de pacienţi. Contractul este de la minimum 700 de pacienţi pe lista. Eu ca medic de familie rareori trimit la Urgenţă, cazurile acute le rezolvăm în general aici."
80% din cazurile care ajung la UPU ar putea fi rezolvate la medicul de familie sau la centrele de permanență.
Raluca Tat, medic primar UPU Cluj: "Sunt persoane care se adresează cu o unghie încarnată sau o patologie destul de frecventă: ameţesc sau mă doare burta. Au învăţat să folosească internetul şi îşi supraestimează simptomele şi au tot timpul impresia că boala pe care o au ei este foarte gravă şi incurabilă."
Adela Golea, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj: "Populaţia trebuie să cunoască mai multe lucruri, nu trebuie să ne speriem aşa, sunt nişte semne care îţi arată că poţi dezvolta o boală. Şi trebuie să avem încredere în specialişti."
Pentru a combate acest fenomen, reprezentanţii UPU au demarat campanii de educare a populaţiei. Şi le explică oamenilor care sunt semnele pentru care trebuie să se prezintă la Urgenţă, ca să nu mai aglomereze camerele de garde oricum suprasolicitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: pacienti, UPU, specialisti, medici de familie, urgenta,
Dată publicare:
23-02-2018 19:12