Opt decese din cauza gripei, în România. Grădinițe și școli închise, în Capitală
Gripa sezonieră continuă să facă victime: sunt deja opt persoane decedate din cauza acestui virus, ultimele trei fiind din Prahova și Bistrița-Năsăud.
Ieri, autoritățile au anunțat moartea unui bărbat de 43 de ani din Sibiu, nevaccinat, și a unui băiețel de doi ani, internat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.
În plus, potrivit datelor raportate de cabinetele școlare din București, numărul îmbolnăvirilor depășește 1400.
Mai multe grădinițe și școli au fost parțial sau complet închise.
Un bărbat de 67 de ani a murit la Bistrița
Un bărbat de 67 de ani a murit la Bistrița, din cauza gripei sezoniere. Omul, care nu era vaccinat și suferea de o boală cronică a plămânilor, a fost internat, inițial, în secția de pneumologie, pe 17 ianuarie.
Camelia Strungari, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Bistrița: „Starea sa s-a agravat, a fost internat la secția ATI. Evoluția a fost nefavorabilă și, din cauza insufiecienței multiple de organe, a decedat. A fost confirmat diagnosticul de gripă, virus gripal de tip A, de Institutul Cantacuzino”.
Anca Andrișoiu, director DSP Bistrița Năsăud: „Avea și niște boli cardiace, s-a prezentat cu în stare gravă după o săptămâna de evoluție a bolii”.
În Prahova, au decedat din cauza gripei o femeie de 65 de ani și un bărbat de 46 de ani, ambii cu probleme cardiace, nevaccinati.
În București, copilul de doi ani, cu test pozitiv pentru gripă tip B, avea și alte probleme de sănătate, spun medicii.
Iar pacientul din Sibiu era obez și fumător, dar l-a răpus infecția cu gripă, nu altceva.
Decebal Todăriță, purtător de cuvânt: „Practic organele au cedat rând pe rând și nu s-a putut face nimic pentru acest pacient”.
Grădinițe și școli închise, în Capitală
În București, șapte grădinițe și școli au întrerupt parțial orele, cel puțin până mâine.
Măsura a fost luată în clasele în care învățătorii și dirigințîi au primit mesaje de la părinți că îi țîn pe cei mici acasă, cu tratament pentru gripă.
Asistenții școlari ar trebui să facă un triaj riguros și să-i trimită acasă pe copiii care dau semne de boală.
Vă întrebați poate care e logica în a opri orele numai în grupele unde sunt cel puțîn trei bolnavi confirmați cu gripă, de vreme ce elevii oricum au contact cu colegi din alte clase în pauze, pe holuri și în curte. Ei bine, riscul de îmbolnăvire e oricum mult mai mare într-un spațiu închis, iar cele trei zile de suspendare echivalează cu perioada maximă de incubație, după care ori se manifestă boala, ori riscul e considerat trecut.
În Sectorul 6, unde sunt cele mai multe cazuri de copii care nu merg la ore, primăria a început distribuirea măștilor de protecție în școli, dar și în nouă puncte medicale amplasate pe străzi.
Și primăria generală a anunțat că în autobuze, tramvaie și troleibuze, personalul STB va împărți călătorilor măști igienice. Măsura e însă la stadiul de intenție. Până atunci, nu uitați că o cutie cu 50 de măști medicale costă în farmacie 30 de lei. Acestea trebuie purtate neapărat peste nas, schimbate la 3-4 ore sau când se umezesc. E drept, virusul gripal poate fi luat și de pe obiecte contaminate cu saliva unei persoane infectate, dacă după aceea punem mâna la ochi, la nas sau la gură.