Medicii romani se pregatesc pentru "chirurgia virtuala". Bebelusii care dezvolta malformatii vor putea fi salvati in tara
Bebelusii care dezvolta malformatii in timpul sarcinii vor putea fi operati si in Romania, inca din burta mamei, la maternitatea Polizu.
La mijloc este vorba despre un program national de sanatate, care isi propune ca pe viitor pruncii cu probleme sa fie salvati in tara si nu in strainatate, ca pana acum.
Medicii romani vor putea interveni in utero, in caz de spina bifida, o afectiune care poate duce la paralizia picioarelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Profesor Nicolae Suciuc: “O chirurgie virtuala. O chirurgie care se va desfasura in mediul intrauterin, in siguranta pentru mama si fatul sau fetii ei.”
Tot in utero, va putea fi rezolvat si sindromul din cauza caruia gemenii "fura" unul de la celalalt sange. Ca sa nu mai vorbim despre defectele cardiace, care se pot rezolva tot in pantecul mamei.
Aici vor putea fi operati in acelasi timp, de catre doua echipe de medici, atata mama cat si fatul. In plus, sala este dotata cu dispozitive de telemedicina care vor permite ca imaginile din timpul operatiei sa fie urmarite de specialisti din intreaga lume. Iar daca acestia vor considera necesar, vor interveni cu sugestii.''
Prof. dr. Gian Carlo Di Renzo: ''Cand avem de-a face cu malformatii ale inimii la fetusi, diagnosticarea este dificila. Iar 4 ochi sunt mai buni decat doi. Este doar unul dintre lucrurile pe care le vom putea face prin acest sistem."
Aceste interventii, care pana acum se faceau in clincile din strainatate si costau peste 10 mii de euro una, vor fi decontate de stat printr-un program national al CNAS.
Profesor Nicolae Suciuc: ''Noi avem marcari si protocoale prin care putem previziona ca o sarcina este anormal dezvoltata, putem largi investigatiile, largim investigatiile si avem si sanctiunile terapeutice.''
Toate aceste proceduri ar putea duce la scaderea numarului de copii nascuti prematur. Anul trecut au venit pe lume inainte de termen peste 18 mii de prunci. Acestia au reprezentat zece la suta din numarul total de nasteri.