Medicii romani se pregatesc pentru "chirurgia virtuala". Bebelusii care dezvolta malformatii vor putea fi salvati in tara

Ultima actualizare: 11-03-2016 07:04

Bebelusii care dezvolta malformatii in timpul sarcinii vor putea fi operati si in Romania, inca din burta mamei, la maternitatea Polizu.

La mijloc este vorba despre un program national de sanatate, care isi propune ca pe viitor pruncii cu probleme sa fie salvati in tara si nu in strainatate, ca pana acum.

Medicii romani vor putea interveni in utero, in caz de spina bifida, o afectiune care poate duce la paralizia picioarelor.

Profesor Nicolae Suciuc: “O chirurgie virtuala. O chirurgie care se va desfasura in mediul intrauterin, in siguranta pentru mama si fatul sau fetii ei.”

Tot in utero, va putea fi rezolvat si sindromul din cauza caruia gemenii "fura" unul de la celalalt sange. Ca sa nu mai vorbim despre defectele cardiace, care se pot rezolva tot in pantecul mamei.

Aici vor putea fi operati in acelasi timp, de catre doua echipe de medici, atata mama cat si fatul. In plus, sala este dotata cu dispozitive de telemedicina care vor permite ca imaginile din timpul operatiei sa fie urmarite de specialisti din intreaga lume. Iar daca acestia vor considera necesar, vor interveni cu sugestii.''

Prof. dr. Gian Carlo Di Renzo: ''Cand avem de-a face cu malformatii ale inimii la fetusi, diagnosticarea este dificila. Iar 4 ochi sunt mai buni decat doi. Este doar unul dintre lucrurile pe care le vom putea face prin acest sistem."

Aceste interventii, care pana acum se faceau in clincile din strainatate si costau peste 10 mii de euro una, vor fi decontate de stat printr-un program national al CNAS.

Profesor Nicolae Suciuc: ''Noi avem marcari si protocoale prin care putem previziona ca o sarcina este anormal dezvoltata, putem largi investigatiile, largim investigatiile si avem si sanctiunile terapeutice.''

Toate aceste proceduri ar putea duce la scaderea numarului de copii nascuti prematur. Anul trecut au venit pe lume inainte de termen peste 18 mii de prunci. Acestia au reprezentat zece la suta din numarul total de nasteri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO