OMS se teme că variola maimuţei se instalează în ţări non-endemice, după semnalarea a 1.000 de cazuri în 29 de ţări
Există un risc „real” ca virusul variolei maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice, după semnalarea a 1.000 de cazuri.
Avertismentul a fost făcut miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP, citat de News.
„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evitat,” a spus într-o conferinţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Identificarea cazurilor și contactelor, încurajată de OMS
El încurajează ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea „identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”.
„Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent OMS în 29 de ţări în care boala nu este endemică,” a spus Ghebreyesus.
Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări - spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC).
OMS, „deosebit de îngrijorată” de riscurile variolei maimuței
„OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate,” a mai spus oficialul.
OMS a subliniat în mai multe rânduri că „apariţia bruscă şi neaşteptată” a virusului în ţări non-endemice sugerează că acesta circula deja de o anumită vreme, dar că transmiterea nu a fost descoperită. Agenţia ONU nu ştie, însă, de cât timp.
Marea majoritate a cazurilor priveşte, până în prezent, „bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi”, însă s-au raportat şi câteva transmiteri comunitare - inclusiv la femei.
Vaccinul recomandat de o directoare OMS
Directoarea Departamentului OMS de Boli Pandemice şi Endemice Sylvie Briand a spus că „vaccinul împotriva variolei poate fi folosit în cazul variolei maimuţei, cu un nivel înalt de eficienţă”.
OMS nu ştie, însă, câte doze sunt disponibile în prezent în lume, iar Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că agenţia ONU „nu recomandă vaccinarea în masă împotriva variolei maimuţei”.
„În puţinele locuri în care sunt disponibile vaccinuri, ele sunt folosite la protejarea persoanelor susceptibile să fie expuse, precum personalul din sănătate şi personalul din laboratoare,” a spus directorul OMS.
OMS încearcă în prezent să afle câte doze de vaccin sunt disponibile în lume şi despre ce tip de vaccin este vorba, a declarat Sylvie Briand.
„Contactăm, de asemenea, producătorii (de vaccinuri) pentru a le cunoaşte capacitatea de producţie” şi distribuţie în lume, a mai spus ea.
CITEȘTE ȘI: Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave