OMS: "Risc moderat" de aparitie a virusului Zika in Romania. Insecta care transmite boala bebelusilor cu capul prea mic
Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma privind posibilitatea extinderii in tara noastra a celei mai temute epidemii a momentului.
Romania se numara printre cele 18 state europene unde exista un risc moderat ca virusul Zika sa apara pe masura ce se incalzeste vremea, din cauza ca in tara este foarte raspandita specia de tantar Aedes Albopictus, inrudit cu Aedes Aegypti, despre care se stie ca transmite boala, arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) dat publicitatii miercuri, scrie News.ro.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
“Exista un risc de propagare a virsului Zika in regiunea europeana si (…) acest risc variaza de la o tara la alta”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citata de Reuters. “Le cerem tarilor cu risc mai mare sa isi consolideze capacitatile nationale si sa prioritizeze activitatile care vor contracara o epidemie mai mare de Zika”, a adaugat ea.
Celalte 17 tari cu risca moderat sunt Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elvetia, Turcia si Vatican. Pe de alta parte, sunt sanse mari ca virusul sa apara in Madeira, Olanda si pe coasta de nord-est a Marii Negre, adica in sudul Rusiei si in Georgia – zone unde a fost detectati tantari din specia Aedes Aegypti.
Potrivit raportului OMS, exista un risc “scazut, foarte scazut sau nul” de izbucnire a unei epidemii in alte 36 de state de pe continent, inclusiv in Marea Britanie. Coreland riscul aparitiei bolii cu actualele capacitati ale tarilor vizate de a face fata unei epidemii, riscul pentru populatie este “scazut, pana la moderat, la sfarsitul primaverii si in cursul verii”, a dat asigurari Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat epidemia de Zika o urgenta medicala mondiala. Decizia a fost luata, in mare parte, in urma dovezilor ca virusul poate provoca microcefalie – o boala severa ce face ca nou-nascutii sa aiba craniul prea mic si creierul slab dezvoltat -, dar OMS este ingrijorata si de cresterea numarului de cazuri de Sindrom Guillain-Barre in tarile afectate. Virusul se transmite prin intepaturi de tantari, dar si prin contact sexual.
Sursa: News.ro
Etichete: spital, OMS, epidemie, boala, virus, risc, tantari, zika, microcefalie,
Dată publicare:
18-05-2016 16:22