OMS cere „acţiuni urgente” în Europa, după ce numărul cazurilor de variola maimuței s-a triplat în ultimele două săptămâni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel, vineri, la „acţiuni urgente” în legătură cu răspândirea variolei maimuţei în Europa, în contextul triplării cazurilor înregistrate în ultimele două săptămâni pe continent.
Directorul regional al OMS a cerut ţărilor europene „să-şi sporească eforturile în săptămânile şi lunile următoare pentru a preveni apariţia variolei maimuţei într-o zonă geografică mai extinsă,” potrivit AFP, citat de News.
„Acţiunea urgentă şi coordonată este imperativă”
„Acţiunea urgentă şi coordonată este imperativă dacă vrem să schimbăm direcţia în cursa împotriva răspândirii bolii,” a spus directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit datelor agenţiei ONU, Europa are în prezent peste 4.500 de cazuri confirmate în laborator, de trei ori mai multe decât la jumătatea lunii iunie. Cifrele corespund cu 90% din cazurile înregistrate la nivel mondial de la jumătatea lunii mai, când această boală, până la acel moment endemică doar în zece ţări africane, a început să se înmulţească în Europa.
OMS: Variola maimuței în Europa, o amenințare pentru sănătate, cu o evoluție foarte îngrijorătoare
Treizeci şi unu de state sau teritorii europene au raportat cazuri de variola maimuţei. Experţii OMS au calificat, sâmbătă, focarul cazurilor drept o ameninţare pentru sănătate, a cărei evoluţie este foarte îngrijorătoare, dar fără a ajunge pentru moment în stadiul unei urgenţe sanitare globale.
În pofida acestei decizii, „evoluţia rapidă şi caracterul urgent al acestui eveniment înseamnă că comitetul (de experţi) îşi va reconsidera poziţia în scurt timp,” potrivit OMS.