Ministerul Sanatatii a oprit vaccinarea anti-TBC cu serul produs in Danemarca
Ministerul Sanatatii a hotarat sa opreasca vaccinarea bebelusilor impotriva tuberculozei cu serul produs in Danemarca. Acesta a fost administrat la 200.000 de copii, iar peste 100 dintre ei au fost internati in spital dupa ce le-au aparut reactii severe.
Decizia de oprire a vaccinarii a fost luata din cauza ca exista divergente intre opiniile specialistilor cu privire la siguranta serului danez.
Cei din minister au tinut sa sublinieze ca nu exista suspiciuni asupra calitatii serului, insa acestia vor sa ceara o analiza independenta a specialistilor de la Organizatia Mondiala Sanatatii si de la cei ai Centrului European pentru bolile transmisibile.
Acestia vor ajunge in Romania in cel mult doua saptamni, pentru a face aceasta evaluare. Pana atunci, niciun nou-nascut nu mai primeste serul.
10 bebelusi sunt si acum internati la Institutul Marius Nasta din Capitala. Toti au TBC ganglionar, adica s-au imbolnavit dupa administrarea vaccinului danez.
Din cei 200.000 de copii care au fost vaccinati cu serul danez, doar la 115 dintre ei au aparut reactiii adverse grave. Desi nu considera ca acest ser este de proasta calitate, ministrul sanatatii a decis sa opreasca vaccinarea pana cand specialistii OMS vor da un verdict final.
O analiza a reactiilor post-vaccinare impotriva tuberculozei arata asa: la serul de la Cantacuzino era de 0,02 la mie, la vaccinul din Danemarca de 0,8 la mie, iar pragul de ingrijorare al OMS-ului de alerta este de 1 la mie.
Citeste si: MS a inceput o ancheta in cazul vaccinului antituberculoza, dar recomanda continuarea vaccinarii
"Vaccinul care ar trebui sa ne protejeze pruncii de tuberculoza mai rau ii imbolnaveste". Zeci de parinti se plang disperati pe forum-uri si chiar la politie, dupa ce ar fi ajuns cu bebelusii lor la spital din cauza efectelor adverse.
Efectele adverse ale vaccinului impotriva tuberculozei. Zeci de bebelusi au ajuns la spital
Romania detine un record trist in Uniunea Europeana la numarul de cazuri de tuberculoza. Mai grav este ca, din cei peste 28.000 de romani care se imbolnavesc anual, 1.300 nu mai raspund la tratament.