Obstacolele întâmpinate de pacienții care au nevoie de transplant în România
Numărul donatorilor este tot mai mic, în timp ce se lungeşte lista celor care au nevoie de un transplant ca să trăiască.
De la începutul anului, de exemplu, medicii de la noi au efectuat doar cinci intervenții de transplant de cord. Sunt însă zeci de pacienți care așteaptă o inimă și doar puțini au această șansă, așa cum s-a întâmplat marți cu un bărbat care a fost operat la Târgu Mureș.
La Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, singurul de acest fel din ţară, au avut loc de la începutul anului doar cinci operaţii de transplant de inimă. Lista de aşteptare este însă lungă şi de cele mai multe ori bolnavii primesc, în ultima clipă, vestea că familia unui pacient şi-a dat acordul să îi fie prelavată inima.
Alegeri 2024
11:28
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Până unde poate merge puterea primului om în stat conform Constituției
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
Este şi cazul unui bărbat de 52 de ani din Iaşi care a fost salvat, marți, în ultimul moment după ce rudele unui pacient din Baia Mare, aflat în moarte cerebrală, au decis să îi doneze organele.
Sorin Pașcanu, şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi transplant Tg. Mureş: „Pacientul vine direct de la Terapie Intensivă de la Iaşi, unde era internat de patru zile în stare gravă. Era practic pe ultimele zeci de metri, nici măcar o sută de meri nu mai putem spune, pe medicamente intravenoase care să îi susţină activitatea inimii, a venit de urgenţă, l-am şi transplantat."
Horaţiu Suciu, şef chirurgie cardiovasculară: „Este o listă lungă de aşteptare. Țările din jurul nostru, de exemplu în Ungaria, vecinii noştri au efectuat 45 de tranplanturi anul trecut, noi am făcut şapte sau opt. Cam acolo stăm, nu prea bine este o prioritate naţională."
În România, spun medicii, sunt puţini donatori, în timp ce numărul pacienţilor care au nevoie de un transplant de cord creşte constant.
Gabriel Vlad este printre puţinii norocoşi care au primit o inimă nouă. A fost operat acum două săptămâni.
Gabriel Vlad, pacient transplant: „Mi s-a oferit această inimă vreau să mulţumesc, sunt alături de familie, e o faptă mare, e un lucru extraordinar, nu poţi descrie în cuvinte."
Pe lângă lipsa acută de donatori şi alte probleme stau în calea celor care ar putea fi salvaţi în urma unui transplant de cord.
Horaţiu Suciu: „Finanţarea nu s-a modificat de 15 ani, tot cu aceleaşi costuri. Este vorba de costuri numeroase, sunt medicaţii scumpe, în acest moment finanţarea este tradus în euro 22.000 de euro, noi credem că costul real ar fi dublu."
Sorin Pașcanu: „Îngrijirea unui pacient transplanatat necesită un personal puţin mai numeros şi de multe ori trebuie alocate resurse din altă parte, pentru că legislaţia nu permite să ai atâta personal. Maximum ce permite legislaţia este o asistentă la doi pacienţi la terapie intensivă."
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în următorii trei ani va reorganiza activitatea de transplant.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!