Acord România - Ungaria: anual, 15 români vor face transplant de plămâni în țara vecină
15 bolnavi români ar putea primi anual o nouă şansă la viaţă, în Ungaria, unde ar urma să aibă loc operaţii de transplant pulmonar.
Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cu ţara vecină pentru cazurile grave, care nu pot fi rezolvate la noi. În schimb, România s-a angajat să le trimită ungurilor plămânii care nu sunt compatibili cu pacienţii de la noi. Deocamdată, nu s-a stabilit o listă, însă bolnavii îşi pun toate speranţele în acest acord.
După luni de negocieri, România a reuşit să încheie un acord cu Ungaria pentru transplantul pulmonar. 15 bolnavi aflaţi în stare gravă ar urma să fie operaţi de medicii din ţară vecină în fiecare an. Ionuţ Anghel ar putea fi unul dintre ei. Boala de care suferă îi distruge plămânii în fiecare zi, iar tânărul este dependent de tubul de oxigen.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionuț Anghel: ''Doar 18% funcţionează să pot să respir.'
Doar că ţara noastră trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Aceste condiţii se referă la schimbul reciproc de organe. Atunci când avem donator care nu e compatibil în România, acest organ se duce în Eurotransplant cu prioritate în Ungaria.''
Ungaria este deja membră Eurotransplant, o organizaţie din care fac parte 8 ţări europene care se ajută între ele cu organe.
În România, se face transplant pulmonar de 2 ani, însă medicii nu au suficientă experienţă pentru a opera cazurile grave. 6 intervenţii au avut loc până acum la spitalul Sfânta Maria, toate sub coordonarea chirurgului Igor Tudorache, venit special de la Hanovra. Anul acesta, s-au făcut doar 2.
Motivul numărului mic de intervenţii este lipsa de organe. Iar în condiţiile în care s-au prelevat plămânii de la pacienţii aflaţi în moarte cerebrală, nu au fost compatibili cu cei aflaţi pe lista de aşteptare. 31 de bolnavi au nevoie de o astfel de intervenţie, spun autorităţile din sănătate.
De la începutul anului, s-au prelevat 8 perechi de plămâni. 6 au fost trimise la Eurotransplant, însă, după testele speciale, doar 3 au putut fi transplantate. Acordul cu Ungaria va intra în vigoare de la 1 septembrie.