Obezitatea ii macina pe americani si englezi. Solutia: taxe mari pe fast-food
Vesti proaste pentru americani si britanici. Un studiu publicat recent sustine ca pana in 2030, jumatate dintre locuitorii Statelor Unite vor suferi de obezitate.
Supusii reginei Elisabeta stau putin mai bine. 40% dintre ei, vor depasi limitele unei greutati normale. Disperati, medicii si nutritionistii cer Washingtonului si Londrei sa impuna taxe exorbitante retelelor de fast food, la fel cum au facut cu producatorii de tutun si alcool.
Studiul realizat de Universitatea Columbia este categoric. Daca tendinta actuala se mentine, peste 20 de ani, Statele Unite vor avea 164 de milioane de obezi, fata de 99 de milioane, cati sunt in prezent. Si britanicii sunt ingrjorati.
Se gandesc ca numarul tot mai mare al obezilor, va costa bugetul 2 miliarde de lire sterline, pe an. Asa stand lucrurile, expertii recomanda masuri urgente si drastice: in primul rand taxe descurajante pentru produsele de fast food si bauturile carbogazoase.
"Oamenii stiu ca obezitatea e o problema reala. Dar ei nu stiu ce pot face, ca indivizi, in privinta asta. In schimb guvernele stiu ce ar trebui facut si daca vor reusi sa convinga populatia, atunci taxa va fi o masura populara", spune Klim McPherson, epidemiolog la Universitatea Oxford.
Oamenii de stiinta de pe ambele tarmuri ale Atlanticului, sustin ca marile companii din industria alimentara, fac presiuni asupra guvernelor, ca sa nu ia masuri impotriva lor. La fel s-a intamplat deceniile trecute si cu producatorii de tutun si alcool. Numai campaniile agresive anti tabac si anti alcool, au reusit sa schimbe situatia.
Greutatea in exces a fost asociata cu un nivel crescut al colesterolului, bolile cardiace ori diabetul. Noi cercetari arata ca stratul de grasime acumulata in jurul organelor vitale, ca inima, plamanii sau stomacul, duce la presiuni anormale asupra lor si asta poate provoca afectiuni cu potential mortal.