Oamenii de stiinta demonteaza mitul plasturilor cu nicotina. Cat de usor este sa renunti la fumat
Cercetatorii de la Universitatea Nottingham au demontat un mit care circula de ani de zile in randul fumatorilor care ar vrea sa renunte la acest obicei nociv.
Oamenii de stiinta au realizat un studiu, in care au fost implicati 2.500 de fumatori, monitorizati timp de un an.
Cercetatorii au aflat ca plasturii cu nicotina sau consilierea psihologica intensiva nu-i ajuta in mod deosebit sa renunte la fumat, scrie BBC News.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analiza a fost comandata de Ministerul britanic al Sanatatii, care a vrut sa afle daca exista o baza reala pentru oferirea acestor servicii medicale.
Dintre persoanele supuse chestionarului, numai 19% au declarat, dupa 6 luni de tratament, ca au reusit sa renunte la fumat.
Fumatorii au fost impartiti in mai multe grupe si au primit consiliere diferita, iar unii dintre ei chiar si plasturi cu nicotina.
S-a stabilit o data limita pentru renuntarea la fumat, iar concluzia a fost ca nu exista diferente importante intre aceste grupuri.
Singurul lucru eficient pentru fumatori este, potrivit studiului, apelarea la liniile telefonice specializate in combaterea acestui viciu.
Cei care folosesc aceasta metoda au cu 20% mai mari sanse sa renunte la fumat, decat cei care vor sa realizeze acest lucru pe cont propriu.