Oamenii de știință au descoperit o nouă variantă de Omicron, ”ascunsă”, foarte greu de detectat
Oamenii de știință au anunțat că au identificat o versiune ”ascunsă” a tulpinii Omicron, care nu poate fi separată de alte variante folosind testele obișnuite PCR.
Potrivit The Guardian, această descoperire vine într-un moment în care numărul de cazuri ale variantei originale Omicron detectate în Marea Britanie a crescut de la 101 la 437 într-o singură zi, iar Scoția a anunțat revenirea la sistemul de muncă de acasă.
Varianta ”ascunsă” are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială, care permite ca testele PCR să fie folosite ca un mijloc de semnalare a cazurilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Varianta poate fi detectată drept coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca variantă Omicron prin anumite teste, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin testele PCR de rutină, care dau rezultate mai rapid.
Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi la fel ca varianta standard de Omicron, dar că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.
Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până acum, niciunul nu se află în Marea Britanie.
Scoția a anunțat revenirea la munca de acasă, acolo unde este posibil, până cel puțin la mijlocul lunii ianuarie. Primul ministru, Nicola Sturgeon, a dezvăluit că aproximativ 4% dintre cazurile de Covid-19 din Scoția ar fi probabil varianta Omicron, această cifră fiind „în creștere constantă”. Asta înseamnă aproximativ 122 de cazuri noi pe zi cu markerul genetic al variantei, în Scoția, deși doar 99 de cazuri au fost confirmate prin secvențierea genomică.
Descoperirea noii forme de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529, Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2.
„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, a spus profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică University College din Londra. ”Cele două descendențe se pot comporta diferit.”
În mod informal, unii cercetători numesc noua variantă „stealth Omicron”, adică un ”Omicron ascuns”, deoarece nu are acea caracteristică ce permite testelor PCR să o detecteze.
O necunoscută majoră este modul în care a apărut această noua variantă.
Deși se încadrează în ”categoria” Omicron, tulpina este atât de distinct genetic încât se poate califica la o nouă „variantă de îngrijorare”, dacă se răspândește rapid.
Faptul că sunt două variante, BA.1 și BA.2, apărute într-o succesiune atât de rapidă cu mutații comune, este „îngrijorător”, mai spune un cercetător citat de The Gurdian.