INTERVIU. Medicul Beatrice Mahler: Românii ar putea răspunde puțin diferit la infectările cu Omicron
România trebuie să urmărească cu atenție evoluția cazurilor de infectare cu Omicron, noua tulpină de Covid-19, deoarece ar putea apărea unele particularități atunci când noua variantă va deveni una dominantă.
Medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a explicat într-un interviu acordat corespondentului Pro TV Vitalie Cojocari că România este o regiune cu o populație și un sistem de sănătate aparte - comparativ cu alte state - astfel că, în opinia sa, ”cu siguranță există o variație a modului în care răspundem la orice infecție, față de alte popoare”.
Populația îmbătrânită, comorbiditățile multiple ale românilor și deficitul de asistență medicală din unele zone ale țării - toți acești factori ar putea avea un anumit efect asupra evoluției pandemiei de Covid-19 la noi.
Beatrice Mahler: ”De ce trebuie, noi, în România, să ne punem semne de întrebare? Pentru că avem o populație cu o durată de viață medie, cu siguranță mai mare decât în Africa de Sud. Bolile cu care noi suntem obișnuiți și antecedentele patologice ale populației din România sunt particulare și am văzut asta, din păcate, și la valurile anterioare ale pandemiei, populația României având o populație îmbătrânită și cu comorbidități multiple, cu deficit de asistență medicală în foarte multe zone din România. Am trecut prin aceste valuri cu pierderi mai multe de vieți omenești.”
Vitalie Cojocari: Deci, din ce spuneți, înțelegem că trebuie să ne așteptăm la un alt efect al virusului în România decât ce se întâmplă acum în Africa.
Beatrice Mahler: ”Nu neapărat, dar cu siguranță trebuie să luăm în calcul caracteristica de sănătate publică a poporului nostru. Noi trăim într-o anumită zonă geografică, avem un anumit sistem de sănătate, avem o anumită populație care are acces la servicii de sănătate într-un anumit mod și cu siguranță există o variație a modului în care răspundem la orice infecție, față de alte popoare”.
De altfel, medicul care conduce Institutul Marius Nasta este aproape sigură că varianta Omicron a SARS-CoV-2 va ajunge şi în România, și că vom avea și un val 5 al pandemiei.
Beatrice Mahler: ”Cu toții ne așteptăm la un nou val 5.”
Vitalie Cojocari: Adică este o certitudine?
Beatrice Mahler: ”La cum evoluează acum lucrurile, da.”
Înregistrarea completă a discuției cu Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, va fi publicată miercuri, 8 decembrie, în cadrul emisiunii ”Interviurile lui Vitalie”.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că toate țările ar trebui să se pregătească pentru creșteri ale numărului infectărilor, odată cu răspândirea variantei Omicron.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, interviu, omicron, interviurile lui vitalie, beatrice mahler,
Dată publicare:
07-12-2021 14:13