O inimă artificială inventată la Iași va avea o aplicație pentru telefonul mobil. Când va începe testarea prototipului
Cea mai avansată inimă artificială din lume, inventată la Iași, a fost îmbunătățită și vine la pachet cu o aplicație pentru telefonul mobil.
Noul prototip, care ar trebui să reziste o sută de ani odată ajuns în organismul unui om, urmează să fie prezentat la o competiție mondială.
Inima artificială, dezvoltata de opt studenţi de la Universitatea de Medicină din Iaşi, coordonați de un profesor, a primit anul trecut titlul de cea mai avansată inimă artificială din lume. S-a întâmplat la un eveniment de profil în Texas. Acum, prototipul a fost îmbunătățit și va fi prezentat la un concurs internațional, în Japonia. De această dată, tinerii au pus la punct și o aplicație pentru telefonul mobil.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Otilia Pintilii, reprezentant echipă: „O interfață simplă astfel încât pacienții să poată observa nivelul de baterie, de energie, volumul de sânge care este pompat și alți parametri prin care omul să își dea seama ce se întâmplă”.
Deocamdată, inima a fost testată în vitro şi a pompat apă.
Robert Gatman lider echipă: „Am obținut valori bune. Acum urmează să mergem pe lichid simulat și apoi pe sânge”.
Inventatorii speră ca dispozitivul să ajungă să fie folosit pentru a salva vieți care atârnă de un fir de ață.
Ionuţ Nistor, coordonatorul contrului MAVIS al UMF Iaşi: „Transplantul cardiac este făcut într-un mod foarte, foarte mic, deci pacienții în mod real nu au șansa să poată fi salvați. Vorbim de mii de pacienți, insuficiența cardiacă e una din cele mai frecvente complicații vasculare”.
La sfârşitul verii, după accesarea unor granturi, echipa îşi propune să testeze inima, pentru prima oară, pe animale.