Omletă din 10.000 de ouă, în plin scandal alimentar


Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Miercuri 16 August 2017 08:58
Categorie: Stiri Diverse

În plină criză a ouălor contaminate, într-un oraş din Belgia a fost gătită o omletă uriaşă.

Localnicii s-au încăpăţânat astfel să nu întrerupă tradiţia de 22 de ani, dând asigurări pe toate căile posibile că ouăle folosite sunt sigure pentru consum.

Chiar şi aşa, numărul celor care au venit să se înfrupte din acest preparat a fost de 6 ori mai mic faţă de anii anteriori.

La Malmedy, un oraş din Valonia, de 22 de ani încoace, pe 15 august, se găteşte o omletă uriaşă din 10.000 de ouă! Anul acesta, sărbătoarea populară a picat în mijlocul crizei ouălor contaminate cu fipronil - un pesticid care poate provoca proleme grave de sănătate dacă este ingerat în cantitate mare.

16 ţări europene sunt afectate, iar în Belgia sunt anchetaţi mai mulţi producători. Confreria Omletei Uriaşe din Malmedy, care organizează evenimentul, a dat insa asigurări că foloseşte furnizori locali verificaţi.

Benedicte Mathy, organizator: "Suntem siguri că ouăle pe care le folosim sunt sigure, au fost verificate cu atenţie. Furnizorul nostru este foarte serios. Nu există niciun risc, ne-am luat toate măsurile de precauţie."

Dincolo de scandal, nici vremea n-a ţinut cu organizatorii, aşa că n-au venit decât o mie de oameni. Drept urmare, bucătarii voluntari au pregătit o omletă uriaşă  mai mică. Au folosit 6.500 de ouă, şi nu 10 mii, ca în alţi ani. Au adăugat 25 de kilograme de şuncă, 50 de litri de ulei şi arpagic pentru aromă, iar amestecul a fost gătit la foc de lemne, într-o tigaie încăpătoare.

Omleta uriață de la Malmedy a apărut dintr-o tradiţie veche de patru decenii, lansată într-un sat de lângă Toulouse. Confrerii ale omletei uriase există acum în şapte oraşe din Franţa, Canada, Statele Unite şi Argentina.

VIDEO PROTVPLUS.RO