O despagubire pentru malpraxis neplatita va paraliza un spital. "Nu pot renunta la banii copiilor"

14-11-2012 18:56

Dupa 5 ani de procese, un barbat a carui sotie a murit in spitalul din Beius, in urma unei operatii de cezariana, a castigat despagubiri importante, insa numai pe hartie.

Omul, ramas cu doi copii de crescut, a incercat sa negocieze cu spitalul in fel si chip. Dar toate promisiunile au fost vorbe-n vant. Asa ca executorul judecatoresc a decis in al 12-lea ceas sa blocheze conturile unitatii sanitare, iar acum sufera alti bolnavi nevinovati.

In noiembrie 2006, Marcela Gruie, de 27 de ani, a venit sa nasca la termen, cel de-al doilea copil, in Spitalul din Beius. Medicul ginecolog a hotarat sa ii faca operatie de cezariana.

Dar si el, si anestezistul au contribuit la moartea mamei - dupa cum au stabilit ulterior judecatorii. Femeia a suferit o criza cardiaca si a murit iar bebelusul a fost salvat la limita. De atunci, pentru sotul, ramas vaduv a inceput calvarul proceselor.

"Am o sentinta definitiva si irevocabila si nu vor sa plateasca acea despagubire. N-am cum sa renunt la banii copiilor. Macar atat sa le ramana de la mama lor. Altceva... "

Magistratii au hotarat ca doctorii care au gresit sa plateasca daune: cate 60 de mii de euro pentru fiecare copil si 25 de mii de euro sotului.

Tatal copiilor a convenit cu managerul spitalului sa i se dea esalonat, cate 20 de mii de lei lunar. Dar a primit doar 15 mii in total.

Culmea e ca spitalul era asigurat pentru astfel de situatii, cu 250 de mii de euro, dar...

"firma de asigurari ne-a dat raspuns negativ, suntem in proces" spune dr. Aurelia Boitor, directorul spitalului.

Directia spitalului a trimis adrese peste tot: la consiliul local si judetean, la prefectura, Directia Sanitara si Ministerul Sanatatii.

Daca pana marti nu achita integral suma, activitatea institutiei va fi paralizata iar sutele de pacienti pot pleca acasa.


VIDEO PROTVPLUS.RO