O despagubire pentru malpraxis neplatita va paraliza un spital. "Nu pot renunta la banii copiilor"
Dupa 5 ani de procese, un barbat a carui sotie a murit in spitalul din Beius, in urma unei operatii de cezariana, a castigat despagubiri importante, insa numai pe hartie.
Omul, ramas cu doi copii de crescut, a incercat sa negocieze cu spitalul in fel si chip. Dar toate promisiunile au fost vorbe-n vant. Asa ca executorul judecatoresc a decis in al 12-lea ceas sa blocheze conturile unitatii sanitare, iar acum sufera alti bolnavi nevinovati.
In noiembrie 2006, Marcela Gruie, de 27 de ani, a venit sa nasca la termen, cel de-al doilea copil, in Spitalul din Beius. Medicul ginecolog a hotarat sa ii faca operatie de cezariana.
Dar si el, si anestezistul au contribuit la moartea mamei - dupa cum au stabilit ulterior judecatorii. Femeia a suferit o criza cardiaca si a murit iar bebelusul a fost salvat la limita. De atunci, pentru sotul, ramas vaduv a inceput calvarul proceselor.
"Am o sentinta definitiva si irevocabila si nu vor sa plateasca acea despagubire. N-am cum sa renunt la banii copiilor. Macar atat sa le ramana de la mama lor. Altceva... "
Magistratii au hotarat ca doctorii care au gresit sa plateasca daune: cate 60 de mii de euro pentru fiecare copil si 25 de mii de euro sotului.
Tatal copiilor a convenit cu managerul spitalului sa i se dea esalonat, cate 20 de mii de lei lunar. Dar a primit doar 15 mii in total.
Culmea e ca spitalul era asigurat pentru astfel de situatii, cu 250 de mii de euro, dar...
"firma de asigurari ne-a dat raspuns negativ, suntem in proces" spune dr. Aurelia Boitor, directorul spitalului.
Directia spitalului a trimis adrese peste tot: la consiliul local si judetean, la prefectura, Directia Sanitara si Ministerul Sanatatii.
Daca pana marti nu achita integral suma, activitatea institutiei va fi paralizata iar sutele de pacienti pot pleca acasa.