Numarul romanilor care si-au cerut cardul european de sanatate a crescut de opt ori
Cu toate ca acest card este valabil numai 6 luni, multi dintre noi s-au obisnuit sa-l aiba langa pasaport, deoarece in baza lui pot primi ingrijiri medicale de urgenta in 31 de state.
Anul acesta Comisia Europeana a lansat si o aplicatie pentru telefoanele inteligente si tablete, care sa va ajute sa gasiti spitale si doctori intr-o situatie de urgenta.
Cardul deschide si usile spitalelor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia. Indiferent daca va imbolnaviti ori ati fost victima unui accident. Nu veti plati nimic daca sunteti intr-o situatie de urgenta sau va rupeti piciorul, aveti o criza de inima sau o toxiinfectie alimentara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cheltuielile suplimentare din unitatile medicale straine le achitati. Cand reveniti acasa, va recuperati banii de la Casa de Sanatate, in baza chitantelor.
Un ghid practic despre cum va ajuta cardul in cele 31 de tari de pe continent este disponibil acum si prin aplicatia pentru telefoane inteligente si tablete, in 24 de limbi, inclusiv romana.
Romanii care calatoresc sunt obisnuitit sa utilizeze cardul. Zilnic, la casele de sanatate sute de cetateni isi cer documentul. Printre ei au fost si sotii Dumitrescu, doi bunici simpatici, care se pregatesc sa plece in vacanta in Elvetia cu masina.
CARDURI EUROPENE DE SANTATE
36.210 carduri - 2008
161.102 carduri - 2009
239.140 carduri - 2010
307.888 carduri - 2011
Cardul ii ofera titularului avantaje indiferent de varsta. Copiii il primesc in baza certificatului de nastere, iar adultii cu adeverinta de asigurat. Numarul posesorilor a crescut de opt ori in ultimii 5 ani.
Pana acum romanii au primit ingrijiri in spitale din Franta, Germania si Italia.
Anual statul roman plateste pentru cheltuielile cu tratamentele in straintate ale cetatenilor sai un milion si jumatate de euro.