Nu s-au cunoscut, dar vor fi legati pentru totdeauna. Un copil de 7 ani ii doneaza viata unui baiat cu doar 5 ani mai mare
Un inger va pleca la ceruri, lasand in urma un altul care va incepe o viata nou. Este povestea impresionanta a doi baieti care nu s-au cunoscut niciodata.
Primul are 7 ani si e in moarte cerebrala, celalalt 12 si sufera de ciroza in faza terminala. Oameni cu suflet mare, parintii celui mai mic au acceptat sa-i doneze organele si sa salveze alte vieti. Operatiile de transplant vor incepe sambata dimineata la Institutul Clinic Fundeni.
"Vreau sa merg sa joc fotbal cu colegii..."
O maladie genetica, numita boala Willson, a facut ca acest baiat de 12 ani sa stea mai mult prin spitale.La doi ani dupa ce medicii l-au diagnosticat, afectiunea hepatica a ajuns in faza terminala.
''M-a intrebat mereu...de ce mi se intampla mie, mama? Nu-mi vine sa cred ca a venit ziua asta'', spune mama lui.
"Deja el a trecut printr-un episod de decompensare, prin episoade de insuficienta hepatica filmionanta. Toate aceste complicatii il fac eligibil pentru un transplant hepatic", explica si dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroneterolog.
Anul trecut a mai fost chemat o data, de la Dolj, pentru transplant, insa operatia nu a mai avut loc. Speranta ca va avea o viata normala a renascut.
"Probabil prelevarea se va face la noapte si transplantul maine dimineata. Primeste un organ intreg, nu un fragment de ficat. Este pregatit si fizic si psihic", spune si Dana Tomescu, sef sectie anestezie terapie intensiva ICF.
Altfel, transplanturile de ficat si rinichi se fac la Fundeni pe banda rulanta.
In ziua in care s-au implinit 15 ani de la primul transplant hepatic in tara noastra, o femeie de 75 de ani, aflata in moarte cerebrala la spitalul Floreasca a devenit donator si a salvat 3 vieti. De la ea un barbat de 60 de ani a primit ficatul, iar alti 2 pacienti vor beneficia de rinichi.
Barbatul care de acum are un nou ficat suferea de o forma grava de ciroza. Doar anul trecut in Romania s-au realizat 122 de transplanturi de ficat la Institutul Fundeni.
"Dupa 15 ani s-a ajuns la ceea ce se cheama un centru cu volum mare. S-a deschis al doilea centru de transplant hepatic, sunt echipe capabile sa faca independent o operatie de transplant, mai multe echipe care nu vor permite niciodata sa se piarda vreun donator”, explica prof.dr Irinel Popescu
Toate aceste echipe au realizat in total, in 2014, 543 de transplanturi: 311 renale, 4 cardiace, 122 de ficat, 6 de pancreas si 100 de cornee.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, copil, transplant, moarte cerebrala,
Dată publicare:
17-04-2015 18:23