Noua Lege a Sanatatii. Serviciile de urgenta raman gratuite, listele de asteptare s-ar putea reduce
Pana la 1 octombrie, noua lege a sanatatii va trece de Parlament. Este promisiunea oficialilor care si-au dat in sfarsit seama ca schimbarea sistemului este o prioritate majora.
Serviciile de urgenta raman publice si gratuite. Si, teoretic, am putea scapa de lungile liste de asteptare pentru tratamente de cancer, hepatita si boli de inima. Vom renunta, in schimb, la gratuitate in terapia bolilor simple, care nu vor mai fi cuprinse in pachetul de baza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul de lege imparte serviciile de sanatate in mai multe pachete: cel social, pentru romanii saraci, neasigurati. Inseamna gratuitate pentru doar cateva analize pe an, plus tratamente de urgenta. Apoi, cel de baza, standard pentru asigurati. Pe langa urgente, ar insemna investigatii si terapie pentru afectiunile costisitoare.
Asta ar corecta ce se intimpla acum cand analizele si medicamentele scumpe sunt oferite in regim de "primul venit, primul servit".
Avem liste de asteptare la cancer, la diabet, la hepatita cronica. Pachetul de servicii se va constitui acoperind cele mai scumpe servicii catre cele mai ieftine.
In mare, banii vor fi cam aceiasi. Pentru a putea acoperi bolile grave si riscurile majore, din pachetul de baza vor fi scoase probabil tratamentele afectiunilor usoare. Majoritatea asiguratilor le vor plati din buzunar. Asadar, parintii cu venituri medii si mici nu vor mai primi, in caz de viroza a copilului, nici macar un sirop de tuse ori un antitermic.
Cine vrea sa nu plateasca punctual tratamentele ieftine, isi va face o asigurare facultativa, pentru cateva zeci de euro pe luna. Banii, gestionati de cativa asiguratori privati, pot fi virati, in caz de boala, spre un spital de stat sau privat ales de pacient. A ramas nelamurita problema coplatii, pe care FMI o cere insistent.
Pana se schimba legea trebuie sa avem grija sa nu ramanem fara medici.
In ultimii ani, aproape 21 de mii de posturi au devenit vacante si n-au mai fost acoperite. Doar in 2012 au plecat peste hotare in jur de 5000 de medici si asistente. Pentru a-i stimula financiar sa ramana, noua lege le ofera varianta de a face bani peste program, chiar in spitalul in care sunt angajati. Medicii pot oferi consultatii sau face interventii in regim privat.
Asta, deoarece spitalele devin entitati autonome, care se gospodaresc singure si pot inchiria spatii, aparatura si personal unor furnizor particulari de servicii.