Nicolaescu: Spitalele private, finantate pentru ambulatoriu, spitalizare de zi si specialitati unice
Ministrul Sanatatii a tinut sa faca precizari privind alocarea de fonduri catre spitalele private, mentionand ca acestea vor primi bani pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt unitati unice sau au specialitati unice in zona.
"Vreau sa fac cateva precizari legate de limitarea finantarii din bani publici. Aceasta decizie nu poate fi luata decat odata cu aprobarea contractului cadru si nu inainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru linistirea tuturor in legatura cu spitalele private, mentionez ca acestea vor fi finantate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi si daca sunt spitale unice in zona, adica nu exista acolo spitale publice, sau daca au specialitati unice in respectiva zona", a precizat ministrul Sanatatii, intr-o declaratie de presa facuta la Guvern.
Nicolaescu a mai spus ca, din a doua parte a saptamanii viitoare, ministerul va incepe discutiile cu reprezentantii spitalelor private, pentru a fi gasite cele mai bune variante in favoarea pacientilor.
Intr-un raport prezentat de Ministerul Sanatatii (MS) in sedinta de miercuri a Guvernului s-a precizat ca MS "sustine o reechilibrare a decontarii serviciilor din asistenta spitaliceasca intre furnizorii publici si cei privati, in sensul in care sistemul spitalicesc privat trebuie sa beneficieze de finantare din fonduri publice doar in domeniile in care asistenta spitaliceasca publica este temporar sau permanent deficitara sau este nereprezentata pe plan judetean sau regional".
La 12 ianuarie, ministrul Sanatatii a declarat, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private. Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta".
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) aloca spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dati spitalelor private vor fi repartizati pentru programele de terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma.
Intentia MS a generat puncte de vedere divergente. Spitalele publice agreeaza sistarea alocarii de fonduri catre spitalele private, in timp ce unii particulari spun ca masura va afecta pacientii si va creste costurile.