MS: Doar 20% dintre romani au veniturile necesare pentru a folosi serviciile medicale private

Dată publicare: 16-01-2013 15:56
Dată actualizare: 19-01-2013 07:05


spital privat

Astfel, prin finantarea spitalelor particulare din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, scad sansele celor cu bani putini de a beneficia de servicii medicale de calitate, potrivit unui raport al MS.

Ministerul Sanatatii (MS) a prezentat Guvernului, in sedinta de miercuri, o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. In document sunt prezentate detalii privind situatia actuala a finantarii furnizorilor medicali, dar si informatii referitoare la noi masuri si principii ce vor fi promovate de MS pentru aplicarea politicilor de sanatate publica.

Potrivit MS, implementarea acestor masuri asigura punerea in practica a principiilor care stau la baza sistemului de asigurari de sanatate. Unul dintre aceste principii este al solidaritatii sociale.

Conform acestui principiu, cetatenii sanatosi care au posibilitati financiare contribuie financiar pentru tratamentul celor bolnavi, urmand ca, atunci cand si acestia vor fi bolnavi si cu veniturile reduse, altii sa contribuie pentru acoperirea tratamentelor lor medicale, potrivit MS.

"Finantand din FNUASS spitalele private, se reduc sansele celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate. In Romania, 80% dintre cetateni au venituri mici, care nu le permit sa apeleze la servicii medicale private, iar doar 20% au veniturile necesare accesarii serviciilor medicale private. Ministerul Sanatatii trebuie sa implementeze masuri care sa poata sa raspunda la intrebarea: Pentru cine trebuie sa finantam servicii medicale de calitate, pentru cei 20% care pot apela la asistenta medicala spitaliceasca cu plata sau pentru cei care trebuie sustinuti financiar pentru ca, fara acest ajutor, sunt condamnati la moarte?", se arata in documentul MS.

Raportul MS a fost prezentat Guvernului dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta".

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) aloca spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dati spitalelor private vor fi repartizati pentru programele de terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma. Intentia MS a generat puncte de vedere divergente.

Spitalele publice agreeaza sistarea alocarii de fonduri catre spitalele private, in timp ce unii particulari spun ca masura va afecta pacientii si va creste costurile.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO