Efectele scaderii pretului medicamentelor. 1.200 de doctorii ieftine vor disparea, iar unele retete vor costa mai mult

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08

Pretul la medicamente scade de la 1 iulie, insa producatorii ne recomanda sa nu ne imbatam cu apa rece. 1.200 de doctorii ieftine vor disparea de pe piata.

Lipsa lor se va simti din toamna, deoarece fabricile nu vor mai produce pastile care nu le aduc profit. Ministrul se lauda ca Romania va avea cele mai mici preturi din Europa, pentru ca firmele au fost obligate sa reactualizeze preturile la pastile, care pana acum erau si de patru ori mai mari decat in restul Uniunii.

Din toamna in farmacii vor fi pastile mai ieftine in medie cu 20 la suta, dar pe cale de disparitie. Asta sustin producatorii de medicamente generice, care au anuntat ministerul ca nu vor mai aduce in tara sau produce 1.200 de produse.

"Efectul pentru pacient o sa fie exact contrar celui dorit de autoritati. Nu doar ca medicamentele nu se vor ieftini, ba mai mult pacientul cand se va duce la farmacie, cele mai ieftine disparand, aceeasi reteta costa mai mult", spune Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania

Multe dintre medicamentele ieftine care ar putea disparea, costa in prezent pana in 6 lei si sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive si reumatologice. Ministrul Sanatatii anunta ca sunt alternative.

Nicolae Banicioiu: "Ne asiguram ca alternativa sa nu implice o coplata mare pentru pacient. Practic pentru pacient nu va fi un efort."

Actualizarea preturilor la medicamente vine in urma aplicarii unui ordin de ministru, aflat in vigoare de 6 ani, care ii obliga pe producatori sa vanda medicamentele la un pret mai mic sau egal cu al aceluiasi produs din 12 tari.

Mai ales ca evaluarile ministerului au evidentiat diferente uriase intre Romania si alte tari europene. Unele pastile erau vandute la noi la preturi chiar si de cateva ori mai mari, fata de Germania, Ungaria, Grecia sau Bulgaria.

Cert este ca in prezent, farmaciile au stocuri. Insa din toamna, reprezentantii producatorilor spun ca din 6100 de medicamente necesare bolnavilor, pe lista celor cu pret maximal vor ramane aproape 5 mii.

Declaratiile de luni ale ministrului Sanatatii

Medicamentele se vor ieftini cu 20% de la 1 iulie, a anuntat lui ministrul Sanatatii. Masura fusese anuntata acum cateva zile, din Turcia, si de premierul Victor Ponta, care a declarat ca a fost "realizata cu mari eforturi de catre Guvern".

"Preturile de aici nu pot fi similare cu cele din tari cu alte PIB-uri fata de tara noastra”, a declarat luni ministrul Sanatatii.

Nicolae Banicioiu a spus ca au existat discutii cu toti factorii implicati - FMI, Comisia Europeana, asociatiile de producatori, de distribuitori si lanturile de farmacii pentru a asigura distributia si accesul la medicamente al romanilor.

Ministrul Sanatatii a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si toti banii care vor fi economisiti prin preturile mai mici "vor ramane la ministerul sanatatii, vor fi parte a programului de a innoi lista de medicamente".

"Toate surplusurile economisite vor ramane tot la pacienti", a subliniat reprezentantul Guvernului.

Intrebat despre riscul ca, din cauza preturileor mici, medicamentele sa fie vandute in strainatate, Nicolae Banicioiu a spus ca au fost adoptate o serie de reglementari pentru a interzice asa ceva.

"Trebuie sa asiguri intai piata interna si apoi poti sa mergi la exportul paralel", a spus ministrul, explicand ca acum sunt sanctiuni mai dure, care pot merge pana la pierderea licentei pentru cei care nu respecta reglementarile in domeniu.

Intrebat insistent despre faptul ca premierul a declarat ca Nicolae Banicioiu i-a spus ca pentru operatia sa ar fi fost nevoie sa se blocheze doua etaje, ministrul sanatatii a evitat sa dea un raspuns.

"Nu vreau sa ma amestec in declaratii care tin de partea politica", a spsu Banicioiu.

"Mi-a spus Nicu Banicioiu ca pentru doamna ambasador a Olandei s-a blocat un etaj la Spitalul Universitar. Banuiesc ca pentru mine se blocau doua etaje la Spitalul Militar, ori nu am vrut sa se intample acest lucru" , a afirmat Ponta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO