Negocieri la Ministerul Sănătății. Angajații care ar putea avea scăderi mari la salariu
Plafonarea sporurilor din sănătate la 30% ar putea duce la scăderi de venituri tocmai în cazul angajaţilor care au salarii mici, conform sindicaliştilor din domeniu.
Aceştia au discutat problema cu noul ministru al Sănătăţii şi au primit asigurări că oamenii nu vor lua bani mai puţini, însă toţi aşteaptă fluturașul de salariu.
Legea salarizării spune clar că sporurile acordate personalului medical vor fi plafonate la 30% de la 1 martie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Salariile angajaţilor din spitalele de urgenţă sunt decise de Ministerul Sănătăţii. Şi tot Ministerul stabilește cine ce spor ia, în aşa fel încât media tuturor angajaţilor pentru sporuri să nu depășească 30% din bugetul de salarii. Însă, la cum sunt repartizate sporurile acum, nu vor exista bani suficienţi.
Normele pentru zilele de sâmbătă şi duminica sunt de aproximativ 22%, la care se adăugă prima de vacanţa de 4%, voucherele de 4 procente, total 30%. Nu ar mai rămâne bani şi pentru sporurile de secţii. Aceşti bani reprezentau bonusurile primite de cei care muncesc în condiţii de risc. Mai mic ori mai mare.
Sindicaliştii cer ca angajaţii din sistemul sanitar care lucrează în condiţii deosebite să fie scutiţi de aceste plafonări. Cum ar fi de pildă cei de la terapie intensivă, TBC sau sistemul de ambulanţă unde, spun ei, sporul ar trebui să fie de 75% din salariu.
Dispariţia sau diminuarea sporurilor pentru medici şi asistente va fi compensată de majorări salariale substanţiale de la 1 martie. În schimb infirmierele şi personalul administrativ vor avea de suferit dacă au majorări salariale mai mici.
De pildă, o infirmieră într-un spital TBC are în prezent un salariu de 1.450 de lei. Cu un spor de 100% cât are acum, ajunge la 2.800 de lei pe lună. După mutarea contribuţiilor şi polafonarea sporurilor va încasa doar 1.950 de lei.
Ministrul Sănătăţii încearcă să îi liniştească pe oameni:
Sorina Pintea: ”Suntem bine în acest moment, discutăm această problemă, v-am spus că suntem la nivelul discuţiilor tehnice, acestea durează mai mult. Lucrăm pe simulări, pe grafice.''
Managerii de spitale sunt însă reticenţi. În următoarele două săptămâni vor fi purtate şi alte discuţii între sindicate şi minister.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, sindicalisti, salarii medici, sorina pintea,
Dată publicare:
13-02-2018 14:09