Nedreptate reparata dupa 7 ani. Persoanele cu atacuri cerebrale vor primi ajutoare banesti si medicamente de la stat
Zeci de mii de oameni care au suferit un accident vascular cerebral si n-au putut sa mai munceasca si sa se intretina vor avea aceleasi drepturi ca persoanele cu dizabilitati.
Atacul cerebral va fi reintrodus pe lista tipurilor de hadicap, dupa ce a fost scos in 2007 pe nedrept de Ministerul Muncii. Pacientii vor primi ajutoare banesti si medicamente compensate.
Doamna Mihalache ar putea beneficia de noul proiect. La 56 de ani, dupa un accident vascular cerebral, bolnava invata din nou sa mearga. Orice miscare, cat de mica, e un mare progres pentru ea si familia ei.
Nicolae Mihalache: "A avut un anevrism in decembrie si de atunci a fost operata, iar acum a intrat in recuperare. Inca nu e pensionara, a lucrat pana in februariue anul trecut".
Proiectul comun, al Ministerelor Muncii si Sanatatii, prevede ca accidentul vascular cerebral sa fie reintrodus pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave.
Rovana Plumb, ministrul Muncii: "Este in functie de gradul de autonomie personala, pentru ca fiecare tip de accident cerebral vascular cauzeaza o anumita sechela. Cei care pana in prezent au suferit accidente vasculare cerebrale si au avut consecinta hemiplegia, erau dezavantajati, pentru ca nu erau incadrati. Cei care au suferit accidente vasculare cerebrale si sunt imobilizati la pat vor fi incadrati in grad de handicap grav si vor beneficia si de asistenta".
In functie de gradul de handicap, oamenii pot primi indemnizatii care pot varia intre 40 si 300 de lei, asa cum se intampla acum cu celelalte persoane cu dizabilitati. In plus, ar putea beneficia de medicamente gratuite si dispozitive medicale. De asemenea, ar putea sa nu plateasca impozit pe veniturile din salarii si ar putea fi scutiti si de plata impozitului pe cladiri si a taxei auto.
Transportul in comun ar putea fi si el gratuit pentru acesti suferinzi, iar, anual, ei ar putea primi si un bilet gratuit de tratament balnear. In acest moment, la noi in tara, sunt inregistrate peste 700.000 de persoane cu dizabilitati.
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii: "E vorba de reparatie morala, pentru ca ei au fost scosi din lista. La Ministerul Muncii se lucreaza pentru evaluari pe baza diagnosticului".
In fiecare an, peste 71.000 de romani sufera atacuri cerebrale, iar mai mult de jumatate dintre ei mor din cauza acestei suferinte grave a creierului.
Sursa: Pro TV
Etichete: dizabilitati, accident vascular cerebral, medicamente compensate, atac cerebral,
Dată publicare:
10-04-2014 18:49