Molnupiravir în România, primul medicament oral anti Covid: indicații și preț. Interviu cu dr. Marinescu
România a primit, recent, 50.000 de cutii de Molnupiravir, un medicament inovativ antiviral pentru tratarea Covid-19 care ne dă mari speranțe în lupta cu noul coronavirus.
Un studiu clinic, realizat pe indivizi cu risc ridicat aflaţi la începutul bolii, arată că medicamentul Molnupiravir reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30%.
Antiviralul se administrează pentru tratamentul formelor uşoare-moderate de COVID-19 la adulţii cu un test de diagnostic pozitiv SARS-CoV-2 şi care au cel puţin un factor de risc pentru evoluţia către o formă severă a bolii.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, a explicat corespondentului Pro TV Liliana Curea, realizator al emisiunii ”Doctor de bine”, care sunt avantajele oferite de Molnupiravir, primul medicament anti Covid.
Dr. Adrian Marinescu: ”Este primul antiviral care este specific pentru Sars-Cov-2. Înseamnă că medicamentele dinainte nu ne-au ajutat sau nu au fost eficiente, cu toate că le folosim de atâta timp. E un medicament care ar putea să facă diferența, cu condiția să fie administrat încă de la debutul bolii, adică în primele 5 zile, să fie vorba de pacienți care au forme ușoare și forme medii, fără necesar de oxigen, și la care mă pot gândi că au un risc destul de mare de a dezvolta complicații.
Deci, practic, în momentul în care e administrat ar putea să facă diferența, în sensul că evoluția către patul de terapie intensivă să facă mult mai greu. Nu-i nimic miraculos, nu e un medicament care să rezolve sută la sută, dar eu sper că ceea ce s-a văzut la nivel de date din studiile clinice să fie și în real life. Adică să avem într-adevăr un număr cât mai mic de pacienți care să aibă complicații.”
Liliana Curea: Și, spre deosebire de Favipiravir?
Dr. Adrian Marinescu: ”Favipiravir nu era specific. Asta vă spuneam, medicamentele pe care le-am folosit, că n-a fost doar Favipiravirul, erau antivirale folosite și în alte infecții, folosite și înainte de pandemie și care și-au găsit un rol, au fost într-adevăr importante și în momentul de față folosim Favipiravir, dar Molnupiravirul este din medicamentele în număr mic care pot să facă diferența în sensul că sunt specifice și sper să vedem în plan concret în experiența clinică că într-adevăr vor fi eficiente. Deocamdată am văzut eficacitatea din studiile clinice”.
Ce preț are Molnupiravir. Cât costă medicamentul anti Covid
Medicamentul anti Covid Molnupiravir nu are un preț în România, din simplul motiv că nu se vinde în farmacii.
Acest antiviral este distribuit exclusiv în spitalele din România, iar primele 900 de cutii din medicamentul Molnupiravir, destinat tratării bolnavilor de COVID-19, vor ajunge în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara în aceste zile, pastilele urmând să fie distribuite Centrelor de Evaluare din unităţile medicale din judeţ.
Astfel, direcţiile de sănătate publică distribuie medicamentele Molnupiravir spitalelor şi centrelor de evaluare.
Valul 5 de Covid în România: vom ”conviețui” cu virusul
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, este de părere că, din această primăvară am putea ajunge să ”conviețuim” cu Covid-19.
Liliana Curea: Cum este situația în acest moment la Matei Balș, mai sunt locuri la ATI, în secții:?
Dr. Adrian Marinescu: ”Avem între 350 și 400 de prezentări în fiecare zi. Din fericire, cei mai mulți nu au nevoie de internare, dar, totuși, la terapie intensivă avem un număr mic de paturi, 19, ele sunt aproape întotdeauna ocupate. Mai mult, locurile de pe secții, de asemenea, în multe momente sunt ocupate. Pentru că sunt pacienți care au nevoie să fie monitorizați, chiar dacă nu au nevoie de oxigen. Poate să aibă o formă medie, să fie un pacient în vârstă cu boli cronice pe care trebuie să-l monitorizezi în spital, că e mult mai corect.”
Liliana Curea: Zilele trecute chiar erau vreo 3 pacienți care așteptau un loc în secție.
Dr. Adrian Marinescu: ”Sigur, noi încercăm să fie timpi cât mai reduși, dar, din păcate, în momentul în care ai aproape 400 de pacienți în fiecare zi sunt și asemenea situații. Totuși, față de valul al 4-lea, când era camera de gardă plină cu pacienți care aveau necesar de oxigen cu paturi de campanie, e total diferit. Este ceea ce eu spun, perioada de conviețuire în 2022. Diferența este că, deocamdată, nu este și armonioasă. Probabil că după luna februarie va deveni o conviețuire care să fie și echilibrată.”
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, medicamente, Molnupiravir, tratamente,
Dată publicare:
03-02-2022 14:30