Molnupiravir, evaluat în procedură accelerată pentru Europa. Ar reduce la jumătate spitalizarea și decesele cauzate de Covid
Medicamentul anticovid Molnupiravir va fi evaluat în procedură accelerată la Agenția Europeană a medicamentului, pentru a fi pus cât mai repede pe piață, dacă va fi certificată eficacitatea acestuia.
Medicamentul anticovid Molnupiravir este produs de firma americană Merck și testele au arătat rezultate promițătoare.
Ba chiar ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca şi complementar vaccinurilor, relatează AFP, preluat de news.ro.
„Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA a lansat un examen continuu al medicamentului antiviral oral molnupiravir (...) dezvoltat de către Merck (...) în tratarea covid-19 la adulţi”, ceea ce permite o accelerare a procedurii, anunţă într-un comunicat autoritatea europeană, cu sediul la Amsterdam.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rezultate preliminare ale unor studii ale Merck şi unor studi clinice „sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în corp, împiedicând astfel spitalizarea sau decesul bolnavilor de covid-19”, afirmă oficialii EMA.
În cazul unei aprobări, acest medicament - denumit molnupiravir - ar reprezenta un progres major şi ar permite o reducere cu uşurinţă a formelor grave ale bolii.
Antivirale ca molnupiravir acţionează printr-o reducere a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala.
Administrarea medicamentului unor bolnavi la câteva zile după un test pozitiv ar conduce cu o reducere la jumătate a riscului spitalizării şi morţii, potrivit unui studiu realizat de către Merck - denumit MSD în afara Statelor Unite.
EMA urmează să evalueze dacă molnupiravir este conform normelor europene obişnuite în domeniul eficienţei, siguranţei şi calităţii.