România primește luni 50.000 de cutii de medicament Molnupiravir pentru tratarea Covid-19. Când se administrează antiviralul

Ultima actualizare: 27-01-2022 16:35
Molnupiravir
Shutterstock

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, joi, că România va primi luni, 31 ianuarie, 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir pentru tratarea Covid-19.

 

Peste 50.000 de cutii cu medicamentul antiviral Molnupiravir, produs de Merck, vor sosi luni în România. 

Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru. Din păcate cu cei de la Pfizer nu am reușit, ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din SUA care e foarte greu de adoptat în România. Dau un singur exemplu: crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a transmis, joi, ministrul Sănătății.

Când se administrează Molnupiravir

 

Un studiu arată că medicamentul Molnupiravir reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic pe indivizi cu risc ridicat aflaţi la începutul bolii.

Antiviralul se administrează pentru tratamentul formelor uşoare-moderate de COVID-19 la adulţii cu un test de diagnostic pozitiv SARS-CoV-2 şi care au cel puţin un factor de risc pentru evoluţia către o formă severă a bolii.

Potrivit unui material informativ realizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii, din care fac parte medici renumiţi, antiviralele orale blochează activitatea şi replicarea virusului, fiind necesare ca ele să fie administrate cât mai repede posibil după infectare. Astfel, tratamentul trebuie început nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Administrarea acestor antivirale trebuie făcută însă doar după o evaluarea medicală, clinică şi de laborator, a pacientului.

Antiviralele orale nu trebuie utilizate de către femeile însărcinate sau care alăptează, fiind recomandată şi folosirea de metode contraceptive eficiente în cazul în care unul dintre parteneri ia astfel de medicamente.

De asemenea, ele nu sunt indicate în cazul unor afecţiuni hepatice sau renale.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO