Modificările aduse de ordonanța de urgență în legea sănătății. Cine vor fi beneficiarii
''Nu privatizăm sistemul de sănătate, ci dăm posibilitatea bolnavilor să fie tratați gratuit și în clinicile particulare, prin programele naționale de sănătate''.
O spune, din nou, ministrul Victor Costache, în legătură cu ordonanța de urgență care aduce modificări în legea sănătății.
Documentul se referă la pacienții care au afecțiuni cronice grave, au suferit un accident vascular cerebral, un infarct, ori sunt victime ale unui incendiu. Demnitarul precizează că vor fi alocați bani în plus pentru aceste programe, astfel încât, nu se vor lua fonduri de la spitalele de stat.
Există două tipuri de programe naționale de sănătate: unele au finanțare directă de la ministerul Sănătății și sunt denumite Acțiuni Prioritare, iar altele primesc bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Primele sunt cele prin care sunt tratați bolnavii în acut, adică în situații de infarct, AVC, marii arși și cei care sunt în terapie intensivă.
În programele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt bolile cronice precum cele oncologice, scleroză multiplă sau diabetul.
Până acum, clinicile private puteau accesa fonduri doar de la CNAS, atunci când spitalele de stat nu reușeau să trateze toți pacienții. Modificarea legislativă exclude această barieră și în plus, le dă voie să aplice la programe finanțate de minister prin Acțiunile Prioritare.
Asta nu înseamnă că spitalele de stat vor primi bani mai puțini, spune ministrul Sănătății.
Victor Costache: „Centrele existente vor primi mai mulți bani ca anul trecut și această modificare nu face decât să permită mai multor centre să îngrijească pacienții critici. Până la sfârșitul anului sper să avem o creștere cu 50% a bugetului pe AP-uri.''
Pacienții care vor fi tratați în spitale private prin programele naționale de sănătate nu vor fi puși să plătească bani din buzunar, susține Victor Costache, iar clinica particulară își va lua angajamentul că ii va trata indiferent dacă diagnosticul se infirmă sau dacă se prelungește perioada de spitalizare.
Mai mult, în prima parte a anului, la bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va fi o creștere de 300 de milioane de lei pentru programele de sănătate. Autoritățile spun că acest lucru va da posibilitatea creșterii tarifului decontat pentru anumite servicii medicale. Acestea vor fi alese în funcție de cererile comisiilor de specialitate din Minister. Normele pentru aplicarea legii vor fi gata în luna aprilie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!