Cum se apără ministrul Sănătății. Scandal cu bani publici și clinici private

Ultima actualizare: 30-01-2020 20:21

Acuzații grave la adresa ministrului Sănătății. Jurnaliștii de la Libertatea.ro susțin că Victor Costache ar fi facilitat accesul unor clinici private, printre care și spitalul din Sibiu la care lucrează, la programe derulate cu bani publici..

Ministrul răspunde că operează în weekend la o clinică privată cu acordul Agenției de Integritate și că actele apărute în Monitorul Oficial arată clar că nu a favorizat niciun spital privat.

„Sunt medic de atâta timp. Am absolvit facultatea în 1997. Este a două natură, pasiunea mea. Fac cu devotament acest mandat de ministru al Sănătății, pe care mi l-a încredințat președintele și primul-ministru și ambele sunt perfect compatibile. La începutul mandatului a fost studiată modalitatea de a continua activitatea operatorie cu oficiul juridic. Evident, sunt intervenții complexe și nu putem intra în sală fără a avea un contract de muncă și astfel avem un contract ca medic, pentru a putea realiza această activitate conform legii. În spitalele private nu există varianta legală de a avea un contract de voluntariat. Am doar contractul ca și medic și nu încasez fondurile pentru intervenții, care sunt realizate pro bono. Într-un spital ai o parte fixă și o parte variabilă, care este calculată în funcție de numărul de intervenții realizate”, a declarat Victor Costache pentru Știrile Pro TV.

Și premierul i-a ținut partea.

La două săptămâni după ce a fost învestit în funcție, ministrul Victor Costache ar fi modificat criteriile prin care un spital se poate califică la programul pentru pacienții cu infarct miocardic acut.

Din documentele publicate de jurnaliștii de la Libertatea reiese că șeful de la sănătate a rescris criteriile legale astfel încât și unitățile care au un singur angiograf devin eligibile și pot participa la programe susținute din bani publici.

Jurnaliștii de la Libertatea susțin că modificarea este făcută special pentru spitalul privat din Sibiu, unde profesează ministrul. Conform legii, medicii din ministerul Sănătății pot profesa, dar numai în unități sanitare private.

Ludovic Orban, prim-ministru: ”Domnul ministru al Sănătății operează sâmbătă și duminică, în loc să se ducă în vacanțe, la munte, operează pentru că este un doctor renunmit, un medic căutat de pacienți”.

Jurnaliștii l-au mai acuzat pe ministru că ar fi intetionat să extindă, printr-un alt ordin, și lista unităților beneficiare și pe ea ar fi apărut inclusiv clinica unde profesează. Însă ulterior, în documentele publicate în Monitorul Oficial aceste modificări nu apar.

Ludovic Orban, prim-ministru: "Să permită ca programele de sănătate să fie derulate de către spitalele private e cât se poate de corect. Destinatarul unui program de sănătate nu este spitalul, ci pacientul, iar pacientul are dreptul să și aleagă la ce unitate medicală beneficiază de serviciile medicale."

Premierul a declarat că nu ia în calcul schimbarea Ministrului Sănătății din funcție.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO