Regula de aur pe care trebuie sa o respectati dupa nastere. Numai 12% dintre romance fac acest lucru
Respectati trei reguli de aur. Iata ce va recomanda specialistii din intreaga lume imediat dupa ce dati nastere unui copil. Prin aceste trei sfaturi importante, atat mama cat si copilul sunt protejati.
Alaptati bebelusii, fara a le oferi altfel de hrana minimum sase luni. Iata ceea ce se recomanda la nivel global tuturor mamelor. Iar Organizatia Mondiala a Sanatatii indica intarcarea naturala. Demontam impreuna cateva mituri in privinta alaptarii.
Va ganditi sa concepeti un bebelus sau deja sunteti pe cale sa aveti unul? Imediat dupa nastere, psihologii insista sa tineti cont de doua reguli. Prima: odihniti-va cand doarme copilul, fara sa va incarcati cu alte sarcini. A doua: cereti ajutor unei alte persoane 30 de minute pe zi. In acest timp, mergeti in afara casei sa socializati sau sa va plimbati. In caz contrar, pot aparea problemele.
"Resursele pe care ele le au pentru a le oferi pe termen lung copilui incep sa scada, e ca un sac din cere iei si nu mai pui nimic la loc si atunci se termina", a explicat psihologul Bogdana Bursuc.
A treia regula, importanta atat pentru mama cat si pentru bebelus, este alaptarea. Mama isi reduce riscul de cancere genito-mamare, de diabet si hipertensiune. Alaptarea este un proces natural care a generat extrem de multe mituri. Acestea nu sunt nici in avantajul mamei, nici al bebelusului. Spre exemplu, se crede ca cezariana reduce capacitate de alaptare.
"Colostrul, laptele care se secreta imediat dupa nastere, exista din timpul sarcinii. Deci veti avea lapte si daca nasteti prin cezariana", a spus dr, Jack Newman, medic primar pediatru.
Alte mame cred ca bebelusul scade prea mult in greutate dupa nastere. Din acest motiv, ii furnizeaza cantitati mari de formule de lapte.
"Copilul pierde din greutate dupa nastere pentru ca pierde o parte din lichidele corpului. E un proces fiziologic normal, nu unul din cauza caruia sa va speriati. Iar multe mamici cred ca, odata cu primii dintisori ai bebelusului, apare si disconfortul. Gresit. Copiii musca doar daca fluxul laptelui este scazut. Puteti sa alaptati si 2-3 ani fara probleme", a mai spus medicul Newman.
Iata de ce e vitala alaptarea, explica medicul: "Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca trebuie sa alaptati doi ani si mai mult. Da, copiii poate traiesc si fara laptele mamei, dar fac mai des infectii severe in zona ORL, diaree, pneumonii severe si alergii".
Laptele matern este alimentul perfect pentru bebelus. Asadar, cel putin sase luni, alaptati-va exclusiv copilul. Din pacate, in Romania doar 12% dintre mame respecta acesta regula esentiala pentru inceputul vietii.
Sursa: Pro TV
Etichete: OMS, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
13-05-2014 10:46