Primul nou-nascut din Europa cu microcefalie provocata de Zika. "Parintii sunt foarte fericiti"

Ultima actualizare: 28-07-2016 07:26
mama tinand in brate un copil cu microcefalie provocata de Zika

O femeie infectata cu Zika a dat nastere, in Spania, primului bebelus cu microcefalie provocata de acest virus in Europa.

O femeie infectata cu Zika a dat nastere luni, in Spania, primului bebelus cu microcefalie provocata de acest virus in Europa, au anuntat oficiali ai spitalului din Barcelona unde a venit pe lume copilul, relateaza AFP, citat de News.ro. „Bebelusul este bine din punct de vedere clinic, functiile sale vitale sunt normale si stabile”, a declarat directorul serviciului de neonatologie al spitalului Vall d’Hebron, Felix Castillo, intr-o conferinta de presa. Bebelusul are o circumferinta craniana mai mica decat normal si „este afectat de microcefalie”, a adaugat el.

Mama a contractat virusul Zika in timpul unei calatorii intr-o tara din America Latina, a spus o sursa din spital, fara a dezvalui despre ce tara este vorba. Copilul s-a nascut prin cezariana, la termen. Parintii sai „sunt foarte fericiti”, a spus directoarea sectiei de Obstretica a spitalului.

Un alt caz fusese detectat in Slovenia, dar parintii fatului au decis sa puna capat sarcinii. Zika, un virus transmis de tantarul Aedes Aegypti, poate provoca o serie de malformatii devastatoare ale fatului, in cazul in care este contractat de femei insarcinate. Printre acestea se numara microcefalia.

Potrivit estimarilor, peste 90 de milioane de persoane din America Latina si Caraibe vor fi infectate cu Zika inainte sa se incheie epidemia ce a izbucnit in 2015 pe continent. In Europa, Spania este in prima linie, pentru ca aproape 21% dintre strainii care locuiesc in tara provin din America Latina si din Caraibe si pastreaza legaturi stranse cu zonele lor de origine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO