Mii de copii ajung anual cu arsuri la spital din cauza neglijenței părinților. Care sunt cele mai dese accidente
Mii de copii din România suferă arsuri în fiecare an, iar 100 dintre ei ajung chiar în stare critică. Părinții recunosc că îi lasă nesupravegheați, iar din această cauză ajung să se rănească.
La fel de grav, este și faptul că nu știu să le acorde primul ajutor și încearcă să le aline durerea cu leacuri băbești, care le fac mai mult rău. Este și motivul pentru care specialiștii în arsuri de la spitalul „Grigore Alexandrescu” au pornit o campanie de conștientizare.
În fiecare an, în România, 10.000 de fetițe și băieți suferă arsuri care au nevoie de asistență medicală. Un român din patru recunoaște că își lasă copiii mai mici de 10 ani nesupravegheați în casă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Până la patru ani, cele mai dese arsuri sunt din cauza accidentelor cu lichide fierbinți. Apoi sunt cele cu flacăra deschisă - copiii se joacă cu bricheta sau chibrituri. Iar în rândul adolescenților cele mai frecvente arsuri sunt prin electrocutare. Știm cu toții cazurile când tinerii se urcă pe vagoanele de tren pentru o fotografie, iar rezultatele sunt dezastroase.
54 % din românii care au răspuns unui sondaj realizat de medicii din Clinica de Chirugie Plastică și Arsuri de la Grigore Alexandrescu, au recunoscut că nu știu să acorde primul ajutor în caz de arsură. Unii au încercat să trateze rana cu ulei, unt sau miere. Acestea nu doar că nu ajută, spun specialiștii, dar o pot suprainfecta.
Emanoil Ceaușu, doctor: „Dacă nu avem comprese sterile, o țesătură sau o folie alimentară de plastic. Dacă este vorba de o arsură la nivelul toracelui superior, o poziție semișezândă, la nivelul membrelor inferioare, membrul ridicat la 30% față de orizontală, membrul superior deasupra umerilor”.
Specialiștii au implementat o campanie de amploare pentru prevenția, tratarea și receperarea arsurilor la copii și au înființat primul registru al pacienților cu arsuri grave.
Dan Enescu, șeful Clinicii de Arsuri Grigore Alexandrescu: „Noi vrem să schimbăm fundamental înțelegerea acestei boli, care produce mutilări, tot felul de handicapuri care pot fi recuperate prin intervenții corespunzătoare la momentul potrivit”.
Pe pagina stop-arsuri găsiți mai multe informații despre campania de conștientizare.