Mii de bolnavi de tiroida, loviti de indiferenta autoritatilor. Birocratia termina iodul radioactiv
Dupa un scenariu similar cu al crizei de morfina, pacientii care sufera de cancer la tiroida au ramas fara tratament.
Unicul importator de iod radioactiv nu mai are voie sa aduca aceasta substanta vitala: autorizatia veche i-a expirat, iar cea noua nu a fost gata la timp, din cauza birocratiei. Vina o poarta Ministerul Sanatatii, care a jucat din nou doar pe o carte si a lasat toata piata unei singure firme.
In fiecare an sunt diagnosticati circa 1700 de bolnavi de cancer tiroidian.
Doamna Ana are 40 de ani si se numara printre miile de bolnavi de cancer tiroidian nevoiti sa-si intrerupa tratamentul, din pricina crizei de iod radioactiv.
La fel ca ceilalti suferinzi, femeia isi pune speranta intr-o lista de asteptare intocmita de spitale si se roaga sa vina mai repede iodul de care are atata nevoie.
Numai la Institutul Parhon din Bucuresti sunt peste 600 de pacienti in aceasta situatie grava. Daca nu va fi rezolvata rapid criza, unora o sa le vina rindul la tratament in noiembrie.
Monopolurile din sanatate lovesc din nou. S-a ajuns aici pentru ca in Romania exista doar o singura firma care importa iodul radioactiv din Anglia. Din februarie, firma a ramas fara autorizatie de import de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si asteapta si acum reinnoirea avizelor. Cei de la CNCAn spun ca dosarul a fost incomplet, desi in ultimii 5 ani nu au avut probleme cu aceasta companie.
Adica mai lipseste doar un aviz de la agentia medicamentului. La presiunea bolnavilor, Ministerul sanatatii cere in al 12-lea ceas si Agentiei nationale a medicamentului si Comisiei pentru controlul activitatilor nucleare eliberarea in regim de urgenta a dosarului pentru a putea fi reluat tratamentul bolnavilor.
Importatorul a anuntat ca de saptamana viitoare criza va lua sfarsit. Chiar si asa bolnavii cu cancer la tiroida raman la mana importurilor. Pana in decembrie 2011, iodul radioactiv pentru terapie putea fi luat si de la Institutul de Fizica Nucleara de la Magurele. Insa linia de productie autohtona a fost inchisa dupa o inspectie a Agentiei Nationale a Medicamentului.